Ρεπορτάζ: Αναστασία Γαλάνη

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν σήμερα το πρωί οι Ομοσπονδίες και τα συνδικαλιστικά όργανα των εν ενεργεία και εν αποστρατεία ενστόλων όλων των Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων για τα οικονομικά τους και την απόφαση του ΣτΕ.

Για πρώτη φορά οι ένστολοι είναι συστρατευμένοι απέναντι στην κυβέρνηση και ζητούν για τελευταία φορά, όπως είπαν, την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ από την κυβέρνηση. 

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, κ. Χρήστος Φωτόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι συνδικαλιστές δεν απειλούν αλλά προειδοποιούν αυστηρά ότι οι δευσμεύσεις του πρωθυπουργού πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα, ενώ ο υποστράτηγος ε.α. αντιπρόεδρος Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού, κ. Βασίλης Ρόζης σημείωσε ότι μπορεί η ώρα της κάλπης να είναι κοντά και η κυβέρνηση θα κριθεί.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης έγινε σαφή αναφορά για την ανακολουθία της κυβέρνησης σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για τους ενστόλους ενώ καταγγέλθηκε η ανακολουθία του ίδιου του πρωθυπουργού τόσο με τα λεγόμενά του στην ομιλία του στη ΔΕΘ όσο και στην ομιλία του στη Βουλή κατά την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης. «Ακούμε δεσμεύσεις για αυξήσεις και επιστροφές και αποκατάσταση αδικιών ωστόσο ακόμη τίποτα δεν έχει γίνει πράξη» υπογράμμισαν οι Ομοσπονδίες.

Οι ένστολοι, τόνισαν, ότι αν μέχρι τις 5 Νοέμβρη δεν υπάρχει νομοθέτημα και σαφή ενημέρωση από την κυβέρνηση για τα χρήματα που θα δοθούν και σε τι ποσοστό των αποφάσεων η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με το ΣτΕ. 

Την ίδια, κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση προχωρά σε επικοινωνιακά τρικ «βαφτίζοντας» αυξήσεις το μικρό μερίδιο της επιστροφής χρημάτων δημιουργώντας στρεβλή εικόνα στους πολίτες. 

Οι εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών και υλοποίηση των δεσμεύσεων Σαμαρά, ειδάλλως είναι έτοιμοι να προχωρήσουν συστρατευμένα σε συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες έχει οριστεί ραντεβού των ενστόλων με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταικούρα την επόμενη εβδομάδα  όπου και αναμένεται να τους δοθεί χρονοδιάγραμμα για τα οικονομικά τους.