Στόχος ληστών έγινε την 28η Οκτωβρίου το Θεατρικό Μουσείο επί της οδού Ακαδημίας 50.

Οι ληστές παραβίασαν την πόρτα του μουσείου που στεγάζεται στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Αθηναίων και αφού έψαξαν όλες τις αίθουσες και πέταξαν στο έδαφος τα περιεχόμενα των γραφείων και των βιβλιοθηκών, αφαίρεσαν τρεις υπολογιστές και κάποιες συλλεκτικές φιγούρες του Καραγκιόζη που είχε φιλοτεχνήσει ο Ευγένιος Σπαθάρης.  

«Την εισβολή αντιλήφθηκε ο μοναδικός υπάλληλος του μουσείου που συνεχίζει να απασχολείται κανονικά, αφού το σύνολο του προσωπικού έχει προβεί σε επίσχεση εργασίας, μιας και τους οφείλονται από το υπουργείο Πολιτισμού τα δεδουλευμένα δύο χρόνων» επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΔΣ του μουσείου Κώστας Γεωργουσόπουλος, τονίζοντας πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το μουσείο γίνεται στόχος ληστών. Πριν από κάποια χρόνια είχαν κλαπεί τα εξωτερικά μηχανήματα κλιματισμού του κτιρίου. Στον χώρο βρέθηκαν χρησιμοποιημένες σύριγγες, γεγονός που οδηγεί τους υπευθύνους στο συμπέρασμα ότι οι εισβολείς ήταν τοξικομανείς. Αυτή τη φορά είχαν σκορπίσει στο έδαφος και σπίρτα, με κίνδυνο να προκληθεί φωτιά. 

«Τώρα τα ΜΜΕ κινητοποιήθηκαν και ανακάλυψαν ότι το θεατρικό Μουσείο υπάρχει, επειδή έγινε αυτή η εισβολή. Το ότι είναι κλειστό δύο χρόνια και δεν χρηματοδοτείται από το υπουργείο, το μοναδικό παγκοσμίως εθνικό μουσείο με τεκμήρια δύο αιώνων δεν απασχολεί κανέναν. Τόσα χρόνια γύρω από το Θεατρικό Μουσείο κυκλοφορούν τοξικομανείς που κοιμούνται το βράδυ εκεί, με αποτέλεσμα μικρά παιδιά να μην μπορούν να το επισκεφτούν. Και δυστυχώς δεν υπάρχει καμία μέριμνα από την πλευρά της Πολιτείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος» ανέφερε στο ΑΠΕ ο Κ. Γεωργουσόπουλος. «Πέρα από τις φιγούρες του Σπαθάρη, ευτυχώς δεν πείραξαν άλλα εκθέματα, ούτε το αρχείο του μουσείου, γιατί προφανώς δεν τους ενδιέφερε. Δεν ξέρουμε πόση ώρα έμειναν μέσα στο χώρο, μπορεί και δύο μέρες».
 
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργουσόπουλο, το Θεατρικό Μουσείο πρέπει να προχωρήσει σε αποπληρωμή των χρεών του οργανισμού ύψους 700.000 ευρώ (σε εφορία, ΙΚΑ και ανάγκες αποπληρωμής των εργαζομένων). «Υπάρχει πλήρης απαξίωση για το παρόν και το μέλλον της μοναδικής κιβωτού διάσωσης της ιστορίας του ελληνικού θεάτρου δύο αιώνων και του πλούσιου αρχειακού υλικού με κείμενα και ντοκουμέντα παραστάσεων από το δραματολόγιο του παγκόσμιου θεάτρου. Το μουσείο έχει αφεθεί στην τύχη του, μια τύχη, που ταυτίζεται με τον θάνατό του. Δεν το έχει επισκεφτεί ποτέ και κανένας υπουργός Πολιτισμού. Κάθε δύο μήνες βρίσκομαι κατηγορούμενος επειδή υπέγραφα μισθολογικές καταστάσεις. Την άλλη εβδομάδα έχω δύο δικαστήρια για οφειλές στο ΙΚΑ και για έξωση από το κτίριο που στεγάζεται η Βιβλιοθήκη στην οδό Καραμανλάκη, καθώς δεν έχουν καταβληθεί τα ενοίκια ύψους 100.000 ευρώ» συμπλήρωσε.