Νεοναζιστική οργάνωση, όπως καταγγέλλουν το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο (ΚΙΣ) και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, βεβήλωσε το Μνημείο Ολοκαυτώματος στην Αθήνα.

Την ενέργεια καταδίκασε με ανακοίνωσή του το ΚΙΣ και κάλεσε τους φορείς της Πολιτείας και της Κοινωνίας να τηρήσουν σαφή και απροκάλυπτη στάση καταδίκης της ενέργειας αυτής και κάθε ενέργειας αντισημιτισμού.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση «το βράδυ της 30ης Οκτωβρίου, γνωστή νέο-ναζιστική οργάνωση που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, άφησε πάνω στο Μνημείο την ταυτότητά της».

Το ΚΙΣ καλεί τις δημοτικές και κρατικές Αρχές να προστατεύσουν αποτελεσματικά το Μνημείο Ολοκαυτώματος της πρωτεύουσας ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα. Ζητάει επίσης από τη Δικαιοσύνη να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες ώστε να συλληφθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Παράλληλα, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης καταδίκασε την ενέργεια και ζητά τη σύλληψη και την τιμωρία των δραστών καθώς και τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία του Μνημείου.

«Η αποτύπωση του συμβόλου της νεοναζιστικής οργάνωσης "Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές (ΑΜΕ)" προσβάλλει όχι μόνο τη μνήμη των έξι εκατομμυρίων εβραίων, μεταξύ των οποίων και 60.000 Έλληνες, που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα, αλλά και αυτούς που, παρά τα όσα έζησαν, επέστρεψαν στην Ελλάδα, ξαναχτίζοντας τις ζωές τους από τις στάχτες του πολέμου» τονίζεται στην ανακοίνωση.