Αρχίζει την Τρίτη 4 Νοεμβρίου η καταβολή των πρώτων αποζημιώσεων από τη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας στους δήμους που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Όπως δήλωσε ο αρμόδιος για την Πρόνοια υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, την ερχόμενη Τρίτη 4 Νοεμβρίου θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των πρώτων έξι δήμων που υπέβαλαν αιτήσεις για αποζημιώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Εργασίας, θα δοθούν συνολικά 304.667 ευρώ στους δήμους, Ιλίου, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Φυλής, Περιστερίου, Πειραιά και Αχαρνών.

Πιο αναλυτικά, ο δήμος Ιλίου θα λάβει 73.368 ευρώ, ο δήμος Αγίων Αναργύρων Καματερού 70.433 ευρώ, ο δήμος Φυλής 63.390 ευρώ, ο δήμος Περιστερίου 44.021 ευρώ, ο δήμος Πειραιώς 20.000 ευρώ και ο δήμος Αχαρνών 33.455.

Το ποσόν αφορά μόνον τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος των 587 ευρώ, καθώς, όπως διευκρίνισε ο κ. Κεγκέρογλου, προς το παρόν δεν έχουν υποβληθεί αιτήματα για αποζημίωση οικοσκευών ή μικροζημιών σε κατοικίες.

Νωρίτερα, σήμερα, ακόμη πέντε δήμοι, υπέβαλλαν προς τη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας αιτήματα για χορήγηση του εκτάκτου επιδόματος συνολικού ποσού 75.116 ευρώ. Πρόκειται για τους δήμους, Αγίας Βαρβάρας, Ασπροπύργου, Κορυδαλλού, Νίκαιας- Αγίου Ιωάννη Ρέντη και Χαϊδαρίου.

Σιμόπουλος: Άρχισε η καταγραφή των ζημιών

Σαρώνουν από την Πέμπτη τους δήμους, που υπέστησαν καταστροφές από τις πλημμύρες, τα συνεργεία της υπηρεσίας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και εξετάζουν τις αιτήσεις των δημοτών για αποζημιώσεις, όπως δήλωσε ο γγ του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Στράτος Σιμόπουλος.

Ο κ. Σιμόπουλος διευκρίνισε πως «τις αιτήσεις τις παίρνουν οι δήμοι, δεν είναι όπως στους σεισμούς, που οι αιτήσεις έρχονται κατευθείαν στην υπηρεσία μας. Είχαμε 1.200 αιτήσεις, περιμένουμε περίπου να είμαστε έτοιμοι σε 5-6 μέρες. Μετά, ανάλογα με τον όγκο των αιτήσεων θα κάνουμε την οριοθέτηση και θα αρχίσει η διαδικασία της αποζημίωσης, η οποία μπορεί να είναι της τάξεως των 60 ευρώ το τετραγωνικό. Και προσανατολιζόμαστε να είναι 80% αρωγή και 20% δάνειο, δηλαδή ουσιαστικά είναι αρωγή. Τώρα μιλάμε καθαρά για τα κτίρια, για τα σπίτια. Μιλάμε για τις επιχειρήσεις, όσον αφορά τις κτιριακές υποδομές. Για τον εξοπλισμό των επιχειρήσεων, το θέμα της αποκατάστασης είναι ευθύνη της Περιφέρειας, ενώ για τον εξοπλισμό των νοικοκυριών, του υπουργείου Εργασίας, που ήδη κινείται στην κατεύθυνση αυτή. Σε αυτό το επίπεδο της αποκατάστασης πηγαίνουμε γρήγορα, έχουμε εμπειρία ως υπουργείο, προχωράμε σε καλούς ρυθμούς».