Στο Πλατύ, ένα  χωριό 520 κατοίκων περίπου, 16 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Καλαμάτας, χτισμένο ανατολικά του ποταμού Παμίσου πραγματοποιείται ένα από τα σημαντικότερα τοπικά έθιμα, όχι μόνο στη Μεσσηνία αλλά και την Πελοπόννησο, οι Ιππικοί Αγώνες, που γίνονται κάθε χρόνο προς τιμή του Αγίου Γεωργίου.

Οι αγώνες λαμβάνουν χώρα στο ιπποδρόμιο του χωριού, έναν χωμάτινο δρόμο μήκους ενός χιλιομέτρου και πλάτους δέκα μέτρων, με αφετηρία το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος θεωρείται προστάτης των Ιππέων. Αν και ο αριθμός των συμμετοχών κάθε χρόνο κυμαίνεται από 15 έως 24 αναβάτες, οι θεατές συνεχώς αυξάνονται και ξεπερνούν τους 3.000.

Η παράδοση τοποθετεί την αρχή των Ιππικών Αγώνων στα τελευταία χρόνια του Βυζαντίου. Λέγεται ότι κατά την Τουρκοκρατία στους αγώνες έπαιρναν μέρος κυρίως έφηβοι, που γυμνάζονταν στην Ιππασία για να χρησιμοποιηθούν ως έφιπποι αγγελιοφόροι του αγώνα για την απελευθέρωση.

Παρόλο που τα άλογα δεν χρησιμοποιούνται πλέον ως μέσο εργασίας ή μεταφοράς, η αγάπη για τα περήφανα αυτά ζώα παραμένει και ο κόσμος κάθε χρόνο κατακλύζει κυριολεκτικά το Πλατύ για να προσκυνήσει τον Άγιο Γεώργιο και να παρακολουθήσει το μοναδικό, για ολόκληρη την Πελοπόννησο, αυτό έθιμο. Αρκετοί είναι και οι κάτοικοι του χωριού που εκτρέφουν άλογα με μόνο σκοπό να τα τρέξουν στους Ιππικούς Αγώνες στην μνήμη του Αγίου Γεωργίου, χωρίς να νοιάζονται για το χρηματικό έπαθλο.