Η οριστική απόφαση για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων θα ληφθεί στα τέλη Ιουνίου και θα ανακοινωθεί την 1η Ιουλίου, όπως επισημαίνει το υπουργείο Υγείας. Ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής, καθηγητής Λυκούργος Λιαρόπουλος, παρουσίασε χθες στη σύσκεψη για την αναδιάταξη του εθνικού συστήματος υγείας, το σχέδιο των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων της Αθήνας.

Με βάση το σχέδιο δημιουργούνται στην Αττική εννέα μεγάλοι κύκλοι νοσοκομείων, που θα αναλάβουν τη διοίκηση των υπολοίπων 34 υπαρχόντων σήμερα νοσοκομείων. Κάθε κύκλος θα έχει κοινή διοίκηση, έναν διοικητή και δύο υποδιοικητές, κοινές κεντρικές υπηρεσίες, μηχανοργάνωση, σχεδιασμό, προμήθειες κ.α. Ένα κεντρικό νοσοκομείο, που καθορίζεται με χωροταξικά κριτήρια, θα «ασκεί» διοίκηση και στα υπόλοιπα, τα οποία θα πρέπει να αλληλοκαλύπτονται.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Λιαρόπουλου, στο εξής δημιουργούνται οι παρακάτω κύκλοι νοσοκομείων στην Αττική:

1. Ευαγγελισμός (συγχωνεύονται στον Ευαγγελισμό τα νοσοκομεία Πολυκλινική, Έλενα Βενιζέλου, Οφθαλμιατρείο, Πολυκλινική)

2. Λαϊκό (Αιγινήτειο, Αρεταίειο, Αλεξάνδρα, Ευγενίδειο, Ιπποκράτειο και ΝΙΜΤΣ)

3. Αγ. Σάββας (Ελπίς και Σπηλιοπούλειο, το οποίο γίνεται μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας)

4. ΚΑΤ (Αμαλία Φλέμινγκ, Σισμανόγλειο)

5. Παίδων (λειτουργούν κάτω από ενιαία διοίκηση τα τρία Παίδων, Αγ. Σοφία, Αγλαϊα Κυριακού και Πεντέλης)

6. Γιώργος Γεννηματάς (Ερρίκος Ντυνάν, Ερυρθός Σταυρός, Σωτηρία, το οποίο εξελίσσεται σε ογκολογική μονάδα)

7. Νέας Ιωνίας Αγ. Όλγα (Πατησίων, Άγιοι Ανάργυροι, Παμμακάριστος)

8. Νίκαιας (Ασκληπιείο, Μεταξά, Τζάνειο, Ωνάσειο)

9. Αττικόν (Αγία Βαρβάρα, Θριάσιο)

Κύκλοι του υπουργείου Υγείας τονίζουν ότι και οι δύο προτάσεις των καθηγητών κ.κ.Λιαρόπουλου και Κυριόπουλου, που αφορούν στην αναδιάρθρωση του υγειονομικού χάρτη της Αττικής, δεν είναι δεσμευτικές, καθώς αναμένονται προτάσεις και από πολλούς άλλους φορείς, προκειμένου η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να καταλήξει οριστικά για τις αλλαγές που θα γίνουν σε όλη τη χώρα.

Είναι ωστόσο ξεκάθαρο ότι τόσο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, όσο και οι υφυπουργοί θεωρούν αναγκαίες τις αλλαγές στο σύστημα, καθώς όπως εκτιμούν δεν θα μπορέσει να είναι βιώσιμο τα επόμενα χρόνια, αν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ως στόχο την εξοικονόμηση πόρων και την περιστολή της σπατάλης.

Η πρόταση Λιαρόπουλου, που βασίζεται στη δημιουργία εννέα διαφορετικών ομάδων-νοσοκομείων στην Αττική και προτείνει τη συγχώνευση αρκετών νοσοκομείων με άλλα, δεν βρίσκει σύμφωνους τους γιατρούς οι οποίοι δήλωσαν μέσω του προέδρου της ΕΙΝΑΠ, Π.Παπανικολάου, ότι είναι εναντίον των συγχωνεύσων.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Γ.Κυριόπουλος, που παρουσίασε ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει τα μεγάλα περιφερειακά νοσοκομεία της Αττικής να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά και να αυξήσουν την αποδοτικότητά τους ώστε να ανταγωνιστούν τα νοσοκομεία που βρίσκονται στο κεντρικό άξονα της Βασιλίσσης Σοφίας, είπε στο ΑΠΕ σχολιάζοντας τις προτάσεις που υπάρχουν μέχρι στιγμής, ότι "θα είναι δύσκολη η μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή του συστήματος Υγείας λόγω της οικονομικής συγκυρίας, γιαυτό και η εκτίμησή μου, είναι ότι όποιες συγχωνεύσεις γίνουν θα γίνουν με κύριο σκοπό την εξοικονόμηση πόρων και την περιστολή δαπανών.

Πιο ήπια εφαρμογή των συγχωνεύσεων ζήτησε ο Ηλίας Μόσιαλος, επί κεφαλής της Ανεξάρτητης Ομάδας Εργασίας Εμπειρογνωμόνων του τομέα Υγείας. Έκανε λόγο για 5ετή ήπια προσαρμογή και αλλαγές, που δεν θα επιφέρουν σοκ στο σύστημα υγείας, ενώ πρότεινε, οι συγχωνεύσεις να αρχίσουν μέσα από τα ίδια τα νοσοκομεία με τη συγχώνευση κλινικών ίδιων ειδικοτήτων.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Ιωάννης Κυριόπουλος, επισήμανε ότι «δεν έχουμε προετοιμάσει το ΕΣΥ για τις δημογραφικές και οικονομικές αλλαγές των τελευταίων ετών με αποτέλεσμα να πάσχει βαθιά».

Σήμερα ο υπουργός Υγείας, εγκαινιάζοντας την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Υγείας στο Περιστέρι, λίγες βδομάδες πριν αρχίσει να λειτουργεί ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υγείας, έκανε λόγο για μια πρότυπη μονάδα, η οποία θα συνεργάζεται με το σύνολο των υγειονομικών μονάδων που λειτουργούν στην περιοχή, και των ασφαλιστικών ταμείων.

Το Κέντρο Υγείας είχε τον εξοπλισμό αλλά έπρεπε να αποκτήσει και προσωπικό για να λειτουργήσει, τόνισε ο κ.Λοβέρδος.

Σκοπός του κέντρου Υγείας αλλά και ανάλογων δομών, όπως εκτιμά το υπουργείο Υγείας, είναι η παροχή καλύτερων υπηρεσιών, ανεξάρτητα σε ποιο ασφαλιστικό φορέα ανήκουν.