Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου 

Με τον τίτλο «Πανελλήνια Κατάληψη» και μέσω του facebook οι μαθητές οργανώθηκαν σε μια 24ωρη κινητοποίηση που φαίνεται πως θα διαρκέσει περισσότερο.  Αρχικά ο σχεδιασμός περιελάμβανε κατάληψη σχολικών κτιρίων για την Δευτέρα 3 Νοέμβρη και μαθητικά συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της χώρας.  Αυτό έγινε και τα σχολεία που έκλεισαν σε ολόκληρη τη χώρα ξεπέρασαν τα 200 (περισσότερα από 80 στην Αττική, 100 στη Δυτική Ελλάδα, 39 στην Ήπειρο, 70 στην Κρήτη). 

Τα αιτήματα είναι πολλά.

•Όχι στο Νέο Λύκειο!
• Να καταργηθεί η «Τράπεζα Θεμάτων». Οι εξετάσεις να έχουν αποκλειστικά 
ενδοσχολικό-προαγωγικό χαρακτήρα με την ευθύνη των εκπαιδευτικών.
• Όχι στα εξαντλητικά ωράρια, τα φροντιστήρια και τις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις.
• Κανένα σχολείο χωρίς καθηγητές. Να διοριστούν μόνιμοι καθηγητές για την κάλυψη 
όλων των αναγκών. Καμία συγχώνευση τμήματος, κανένα κλείσιμο σχολείου.
•Ούτε 1 ευρώ από την τσέπη μας για τις λειτουργίες της εκπαίδευσης. Να δοθεί δωρεάν 
το βιβλίο των Αγγλικών σε όλους τους μαθητές. 
•Καμία κατάργηση ειδικότητας στα ΕΠΑΛ. Να δοθούν τώρα όλα τα βιβλία που λείπουν.
•Ασφαλείς και δωρεάν μεταφορές για όλους τους μαθητές και για όλες τις ώρες της ημέρας

Τα συλλαλητήρια έγιναν, όμως οι καταλήψεις δεν σταμάτησαν. 

Αντίθετα, από το απόγευμα της Δευτέρας όλο και περισσότερα σχολεία μετά τις γενικές του συνελεύσεις αποφάσιζαν να μην ανοίξουν τις πόρτες των κτιρίων. 

Μετά τις χθεσινές κινητοποιήσεις, στο mathites.gr αναρτήθηκε η παρακάτω ανακοίνωση των 15μελών, 5μελών και Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων:  

«Σήμερα δώσαμε μία ακόμα μεγάλη απάντηση σε όλη την Ελλάδα! Συνεχίζουμε πιο δυναμικά και πιο οργανωμένα! Να γίνουμε περισσότεροι! 

Μετά το κάλεσμα των 15μελών, 5μελών και των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες μαθητικά συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα με τη συμμετοχή χιλιάδων μαθητών! 

Αθήνα, Ν. Ηράκλειο, Άγιοι Ανάργυροι, Πειραιάς, Πέραμα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λαμία, Ηράκλειο, Ξάνθη, Βέροια, Άρτα, Βόλος, Καρδίτσα, Λευκάδα, Κιλκίς και σε άλλες πόλεις ακούστηκε δυνατά η δική μας φωνή! 

Θέλουμε ένα σχολείο που θα μας μορφώνει και δεν θα μας εξοντώνει, που δεν θα κοιτάει τους γονείς μας στην τσέπη, αλλά θα δίνει ολόπλευρη μόρφωση σε όλα τα παιδιά. 

Το σχολείο που έχει ετοιμάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις που την στηρίζουν, έχει κάνει την παιδεία εμπόρευμα, μοιράζει σκόρπιες γνώσεις και δεξιότητες ανάλογα με αυτά που θέλουν να μαθαίνουμε για να είμαστε, όπως οι ίδιοι λένε, φτηνοί, ευέλικτοι εργαζόμενοι με το κεφάλι σκυφτό». 

Το συντονιστικό των 15μελών καλεί τους μαθητές, για σήμερα Τρίτη, μετά τις γενικές τους συνελεύσεις, να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις στους δήμους τους. 

Μετά το μεσημέρι θα φανεί, αν οι καταλήψεις θα συνεχιστούν και θα επεκταθούν ή αν θα εκφυλιστεί το κύμα και οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία.