Ένα νέο περιστατικό εσκεμμένης θανάτωσης μεσογειακής φώκιας σημειώθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη Σάμο, εντείνοντας την ανησυχία για τον ρυθμό μείωσης του πληθυσμού του πλέον απειλούμενου με εξαφάνιση είδους θαλάσσιου θηλαστικού στην Ευρώπη.

Έπειτα από σχετική ενημέρωση κατοίκων της περιοχής, η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας, Αρχιπέλαγος, εντόπισε το άτυχο ζώο να επιπλέει νεκρό σε θαλάσσια περιοχή της ΒΔ Σάμου. Οι επιστήμονες του Αρχιπελάγους διαπίστωσαν πως επρόκειτο για μία νεαρή αρσενική φώκια, μήκους περίπου 1,50μ.

Η φώκια δεν έφερε εξωτερικά τραύματα, ενώ κατά τη νεκροψία που διενεργήθηκε από ομάδα βιολόγων του Αρχιπελάγους δεν διαπιστώθηκε κάποια παθολογική ασθένεια που να δικαιολογεί τον θάνατό της, ενώ εξακριβώθηκε ότι μέχρι πριν από λίγες ώρες είχε τραφεί κανονικά. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την εκτεταμένη εσωτερική αιμορραγία και με άλλα ευρήματα που προέκυψαν από τη νεκροψία, οδηγούν στο συμπέρασμα πως ο θάνατός της οφείλεται σε ωστικό κύμα, το οποίο προκλήθηκε από στοχευμένη έκρηξη δυναμίτη.

Tο Αρχιπέλαγος, εκτός από τη μήνυση κατ” αγνώστου που θα καταθέσει, πραγματοποιεί ήδη έρευνα ώστε να συμβάλλει στον εντοπισμό του υπεύθυνου για τη θανάτωση της φώκιας και στην απόδοση ευθυνών για το συμβάν.