Ένας από τους τρεις Έλληνες που θα βραβευτούν στην ετήσια τελετή των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca, το Σάββατο 8 Νοεμβρίου (17.30) θα είναι ο οικονομολόγος και ιδιωτικός αστυνομικός Γιώργος Τσούκαλης.

Ο κ. Τσούκαλης θα λάβει δίπλωμα αξίας για την εθελοντική του δράση ενάντια στην αρχαιοκαπηλία. Υπενθυμίζεται ότι χιλιάδες αρχαιότητες ανεκτίμητης αξίας επαναπατρίστηκαν με προσωπική του πρωτοβουλία.

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1957 όπου και αποφοίτησε από το Οικονομικό Γυμνάσιο. Ως έφηβος υπήρξε αθλητής στίβου και αργότερα μέλος του ΠΑΣ Γιάννενα και χορηγός της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού. Το 1979 αποφοίτησε από την Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά. Τελειώνοντας τη στρατιωτική του θητεία ως Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός Πυροβολικού, εργάστηκε σε διάφορες θέσεις. Η ενασχόλησή του με τις ιδιωτικές έρευνες ήταν όνειρο ζωής. Η επιτυχημένη πορεία του στον χώρο, άρχισε όταν διαβάζοντας μια αγγελία τηλεφώνησε στο γραφείο ιδιωτικών ερευνών που την είχε δημοσιεύεσει. Από το 1989 έχει διατηρεί ένα από τα καλύτερα γραφεία ιδιωτικών ερευνών στην Ελλάδα. Το 1990 δημιούργησε τον άτυπο σύλλογο καταπολέμησης αρχαιοκαπηλίας «Αθηνά», που έχει αναδείξει συνολικά τη δράση δεκάδων κυκλωμάτων λεηλασίας και κλοπής αρχαιοτήτων και έργων τέχνης. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα του σε ελληνικά και ξένα έντυπα και χαίρει διεθνούς εκτίμησης.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο του με τίτλο «Λαθρέμποροι Ιστορίας». Ο γνωστός ιδιωτικός ερευνητής και συγγραφέας αποκαλύπτει το παρασκήνιο της δράσης του κατά της αρχαιοκαπηλίας και μιλά για μερικές από τις πιο σημαντικές υποθέσεις που εξιχνίασε. 

Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στην Aula Magna στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο Urbaniana στο Βατικανό θα βραβευθεί ο Καθηγητής Παιδοκαρδιοχειρουργικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Αυξέντιος Καλαγκός για την πορεία του στο χώρο της Ιατρικής και το τεράστιο εθελοντικό του έργο. Συγκεκριμένα βραβεύεται με το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής για την Ιατρική Επιστήμη. Βραβείο Παιδαγωγικών Επιστημών θα απονεμηθεί στον Αρχιμανδρίτη και Διδάκτορα του ΕΚΠ, Απόστολο Καβαλιώτη για τις εκπαιδευτικές του παγκόσμιες έρευνες και μελέτες για τον μητρικό θηλασμό (Βραβείο από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας), τον αυτισμό, τα παιδιά με αναπηρία, την δράση του στην Εκπαίδευση και για το ασύνορο φιλανθρωπικό του έργο σε όλες τις γωνιές της γης.