current views are: 7

5 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση05:30

Εκλογές και συνελεύσεις σήμερα στα σχολεία – Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη

«Κάθε μέρα αλλάζει το μέτρημα» σχετικά με τα υπό κατάληψη σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ. 

Δημοσίευση 05:30’
αρθρο-newpost

«Κάθε μέρα αλλάζει το μέτρημα» σχετικά με τα υπό κατάληψη σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ. 

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου 

«Κάθε μέρα αλλάζει το μέτρημα» σχετικά με τα υπό κατάληψη σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ. 

Όπως λέει στο newpost ο Θέμης Κοτσυφάκης «είναι μια κίνηση που δεν έχει ακόμη οργανωθεί κεντρικά, κάθε σχολείο αποφασίζει μόνο του, οπότε δεν μπορούμε να προβλέψουμε πόσα σχολεία θα είναι κλειστά κάθε μέρα». 

«Ξεκίνησε από το facebook, “πέρασε” στην αρμοδιότητα των 15μελών που κάλεσαν γενικές συνελεύσεις, αλλά συντονιστικό δεν υπάρχει ακόμα», επιβεβαιώνει, μιλώντας στο newpost, η Μαριάννα, μαθήτρια της Β΄Λυκείου. 

Το υπουργείο Παιδείας ελπίζει ότι η σημερινή μέρα, κατά την οποία τα περισσότερα σχολεία είναι εκλογικά κέντρα, θα εκτονώσει το «κύμα». Δάσκαλοι και καθηγητές καλούνται να ψηφίσουν τους εκπροσώπους τους στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, έτσι τα σχολεία θα μείνουν κλειστά. 

Τα σχέδια του υπουργείου για εκτόνωση, όμως, «χάλασαν» οι φοιτητικοί σύλλογοι που είχαν προγραμματίσει πανσπουδαστικό συλλαλητήριο για την Πέμπτη. Παρά τα κλειστά σχολεία, πολλά δεκαπενταμελή έχουν καλέσει σε συνέλευση, για να αποφασιστεί η συμμετοχή και των γυμνασίων λυκείων στο συλλαλητήριο που, όπως όλα δείχνουν, θα μετατραπεί σε πανεκπαιδευτικό.  

Το πρωί της ίδιας μέρας οι καθηγητές έχουν δίκη, καθώς έχουν προσφύγει εναντίον του υπουργείου Παιδείας για τη διαρροή των στοιχείων των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Η συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο δεν έχει αποφασιστεί-σήμερα αναμένεται να συζητηθεί το ενδεχόμενο-όμως η συγκυρία δεν.. ευνοεί μαζική κινητοποίηση. 

Την ίδια ώρα, το υπουργείο προσπαθεί να «μαζέψει» την κατάσταση, θυμίζοντας ότι οι χαμένες διδακτικές ώρες αναπληρώνονται τις αργίες ενώ και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, με εγκύκλιό της προς τις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας, ζητά να παρεμβαίνουν σε περιπτώσεις καταλήψεων στα σχολεία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η κανονική λειτουργία τους. 

Η κατάσταση παραμένει συγκεγχυμένη…. εκεί που όλοι νομίζουν ότι εκτονώνεται, μια «σπίθα» ξεπετάγεται και «πεισμώνει» τους μαθητές. 

Για την ιστορία, διεκδικούν βιβλία, καθηγητές, τρόπο μεταφοράς για μαθητές που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές και αντιδρούν στην Τράπεζα Θεμάτων και στο Νέο Λύκειο.


σχετικα αρθρα