Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) διαπίστωσε μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές για το Πασχαλινό τραπέζι εφιστώντας την προσοχή των καταναλωτών. Την ίδια ώρα σύγχυση στους καταναλωτές προκαλεί η έρευνα του Υπουργείου Ανάπτυξης που έχει καταγράψει τα εκ διαμέτρου αντίθετα αποτελέσματα για το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού αναφέροντας ότι το "φετινό τραπέζι θα είναι το φθηνότερο".

Το ΚΕΠΚΑ συνιστά προσοχή στις αγορές

Συγκεκριμένα, μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις ανώτερες και στις κατώτερες τιμές των ίδιων προϊόντων, διαπίστωσε στην πασχαλινή αγορά της Θεσσαλονίκης το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) και στο πλαίσιο αυτό ενημερώνει τους καταναλωτές ότι το πόσο βαθιά θα βάλει ο καθένας το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να στρωθεί το πασχαλινό τραπέζι, είναι αποκλειστικά θέμα σωστής έρευνας και ...έξυπνων αγορών.

Από την έρευνα αγοράς του ΚΕΠΚΑ, που έγινε τη Μεγάλη Δευτέρα, προκύπτει ότι ένα τραπέζι, με προϊόντα υψηλών τιμών, είναι ακριβότερο κατά 70,07% από ένα που θα "στηθεί" με αγαθά -στις ίδιες ποσότητες- που αγοράστηκαν, όμως, στις κατώτερες τιμές.

Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι μια προσεκτική έρευνα πριν από την αγορά οποιουδήποτε αγαθού συνάδει σε... προστασία του οικογενειακού μπάτζετ, ενώ από το Κέντρο επισημαίνεται ότι η υψηλότερη τιμή ενός προϊόντος δεν σημαίνει πάντοτε και την καλύτερη ποιότητα.

·Βάσει της έρευνα αγοράς των συνεργείων του ΚΕΠΚΑ, το φετινό πασχαλινό τραπέζι, για οκτώ-δέκα άτομα, μπορεί να στοιχίσει σε κάθε νοικοκυριό, από 89,41 ευρώ μέχρι και 152,06 ευρώ, όταν πέρυσι το αντίστοιχο κόστος κυμαινόταν σε 85,97 ευρώ - 157,51 ευρώ. Τα ποσά αυτά, αφορούν σε μαγειρίτσα, δύο κύρια πιάτα, δύο σαλάτες, τσουρέκι, αυγά και φρούτα.

Τα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης

Από την άλλη, φθηνότερα κατά 4,43% θα κοστίσει φέτος το πασχαλινό τραπέζι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου για τις τιμές τη Μεγάλη Εβδομάδα, το αρνί πωλούνταν πέρυσι, την περίοδο από 22 έως 26 Μαρτίου, από 8,57 ευρώ το κιλό μέχρι και 9,99 ευρώ το κιλό ενώ φέτος, για την περίοδο από 11 έως 15 Απριλίου, η τιμή ξεκινάει από 7,69 ευρώ το κιλό έως 7,90 ευρώ το κιλό.

Να σημειωθεί ότι η τιμή αυτή αφορά στις τιμές πώλησης σε σούπερ μάρκετ διότι στα συνοικιακά κρεοπωλεία οι τιμές μπορεί να διαμορφωθούν ακριβότερα.

Πάντως σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου η μέση τιμή πέρυσι ήταν 9,28 ευρώ το κιλό και φέτος 7,80 ευρώ το κιλό και αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι φέτος η τιμή είναι 16% φθηνότερη.

Πιο φθηνό είναι και το κατσίκι το εγχώριο που πέρυσι, στα σούπερ μάρκετ, είχε μέση τιμή 9,74 ευρώ το κιλό και φέτος 9 ευρώ το κιλό (μεταβολή -7,6%).

Το τσουρέκι είναι ακριβότερο φέτος, σύμφωνα με τη σύγκριση τιμών από αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία. Η μέση τιμή πέρυσι ήταν 7,25 ευρώ το κιλό και φέτος είναι 7,72 ευρώ το κιλό (μεταβολή 6,48%),

Τα αβγά, με σύγκριση τιμών από λαϊκές αγορές, πέρυσι είχαν μέση τιμή 0,17 ευρώ το ένα και φέτος 0,18 ευρώ το ένα (μεταβολή 2,94%).

Βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη βενζίνη

Βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν και όσοι επιλέξουν να ταξιδέψουν εκτός των τειχών της Αττικής. Η τιμή της βενζίνης έχει ήδη σκαρφαλώσει στα 1,90 ευρώ/ το λίτρο στην περιφέρεια  ενώ οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια αυξήθηκαν κατά 10%. Την ίδια ώρα, και στα διόδια οι τιμές παραμένουν υψηλές.