Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου


Με ισχυρές καταιγίδες, θυελλώδεις νοτιάδες και χαλάζι θα «επιτεθεί» και πάλι ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα από την Παρασκευή.

Η κακοκαιρία θα ξεκινήσει από το Ιόνιο και θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες περιοχές.

Ο κρατικός μηχανισμός έχει τεθεί σε επιφυλακή, καθώς οι προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων ήταν έγκαιρες και έντονες. 

Έκκληση από την Περιφέρεια για τα ρέματα της σεισμόπληκτης Κεφαλονιάς 

«Δέκα βουλωμένα ρέματα έχουμε στην Κεφαλονιά και τρέχουμε να τα καθαρίσουμε», δηλώνει στο newpost ο αντιπεριφερειάρχης Παναγής Δρακουλόγκονας.

Τον κ. Δρακουλόγκονα τον διακόψαμε από τη σχετική σύσκεψη, στην οποία πυρετωδώς προσπαθούν να βρουν λύση.

 «Ο σεισμός του καλοκαιριού έριξε σε όλες τις λεκάνες απορροής φερτά υλικά -πέτρες, χώματα και μπάζα. Έχω επανειλημμένως ζητήσει χρήματα για να τα καθαρίσουμε, απαιτούνται 500.000 ευρώ που δεν τα έχουμε. Τρέχουμε τώρα μόνοι μας κι ό,τι καταφέρουμε», λέει χαρακτηριστικά. 

Συστάσεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
 
Ειδικότερα:
 

  •  Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  •  Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ή την έντονη βροχόπτωση ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  •  Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  •  Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου. Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των έντονων καιρικών φαινομένων.
  •  Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
  •  Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
  •  Σε περίπτωση εκδήλωσης χαλαζόπτωσης να καταφεύγουν σε ασφαλή χώρο και εφόσον έχουν ζώα να μεριμνούν ώστε και αυτά να βρίσκονται επίσης σε ασφαλή χώρο. 

Σε αυξημένη επιφυλακή η Περιφέρεια Αττικής 

Από το γραφείο τύπου της Περιφέρειας Αττικής με το οποίο επικοινώνησε το newpost ενημερώνουν πως: «Υπάρχει έτοιμο σχέδιο δράσης και όλες οι υπηρεσίες είναι σε επιφυλακή. Ειδικά σε προβληματικές περιοχές, κυρίως αυτές που επλήγησαν περισσότερο στην τελευταία κακοκαιρία, η επιφυλακή είναι αυξημένη και όπου χρειαστεί η επέμβαση θα είναι άμεση».

Τα σημεία στα οποία επικεντρώνουν οι υπηρεσίες, είναι τα δυτικά προάστεια (Ίλιον, Περιστέρι, Μενίδι, Ζεφύρι), το γνωστό σημείο της γέφυρας Χαμοστέρνας που πλημμυρίζει με ευκολία, αλλά κι οι μεγάλοι δρόμοι που τυπικά βρίσκονται στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας (Συγγρού, Κηφισίας, Αλεξάνδρας, Θηβών κλπ).