Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα είχαν οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών των ενστόλων για τα αναδρομικά τους μετά και την προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Κατά τη συζήτηση ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε στους συνδικαλιστές ότι η επίμαχη τροπολογία θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. 

Στη συνάντηση ήταν παρών και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βασίλης  Κικίλιας καθώς και οι βουλευτές κ. Κυριαζίδης, Βλαχογιάννης και Νταβλούρος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ομοσπονδιών ολων των Σωμάτων Ασφαλείας ο κ. Σταϊκούρας γνωστοποίησε τα βασικά στοιχεία της τροπολογίας με κύρια χαρακτηριστικά:

- την αποκατάσταση κατά 50% των περικοπών που επιβλήθηκαν με τον Ν. 4093/2012 στα μισθολόγια Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, από 1/8/2012. Ειδικότερα, με τη μισθοδοσία μηνός Δεκεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 27/11/2014 θα καταβληθούν και τα αναδρομικά έξι μηνών, από 1/7/2014. Από 1/1/2015 θα συνεχιστεί η καταβολή των υπολοίπων αναδρομικών για τους 23 μήνες (από 1/8/2012 έως 30/6/2014) σε 36 μηνιαίες δόσεις. Τα αναδρομικά ποσά μέχρι και 250 ευρώ θα καταβληθούν άπαξ με την μισθοδοσία του Ιανουαρίου του 2015.

- την αποκατάσταση των συντάξιμων αποδοχών των αποστράτων, κατά 50% η οποία θα πραγματοποιηθεί με την καταβολή της σύνταξής τους στις 22 Δεκεμβρίου 2014 και θα περιλαμβάνει μέρος των αναδρομικών από 1/7/2014.

 Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα η πλήρης αποκατάσταση των αποδοχών και η επιστροφή των αναδρομικών στο σύνολό τους επειδή εγγράφονται στο έτος νομοθέτησής τους, δηλαδή εντός του 2014, θα οδηγούσε σε υπέρβαση του προϋπολογισμού και εκτροχιασμό του ελλείμματος, που θα πρέπει να βρίσκεται εντός των πλαισίων που έχει δεσμευτεί η χώρα μας.

«Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί την αρχή της δικαίωσης του αγώνα μας για την οποία δώσαμε σκληρές μάχες και αποτελεί ένα ενθαρρυντικό δείγμα γραφής, αναλογιζόμενοι τη σκληρή δημοσιονομική πραγματικότητα της χώρας. Η προσπάθειά μας θα συνεχιστεί ως την πλήρη δικαίωση, αλλά και με τη θέσπιση ενός αξιοπρεπούς μισθολογίου, σύμφωνα με το διεκδικητικό μας πλαίσιο» δηλώνουν οι συνδικαλιστές των ενστόλων.

Κικίλιας: Είχα υποσχεθεί ότι θα σταθώ αρωγός στους ενστόλους

«Από την πρώτη ημέρα μου στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης υποσχέθηκα πως θα σταθώ αρωγός στα δίκαια αιτήματα των ανδρών και γυναικών των Σωμάτων Ασφαλείας.

Με την ενθάρρυνση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και την κατανόηση εκ μέρους του αρμόδιου υπουργού κ. Χρήστου Σταϊκούρα τον οποίο και ευχαριστώ για τη δέσμευσή του να καταθέσει σχετική τροπολογία στη Βουλή, σήμερα ικανοποιείται ένα δίκαιο αίτημα των Ενστόλων.

Με την ευκαιρία θέλω να επαναλάβω για πολλοστή φορά ότι η προστασία του Έλληνα πολίτη επιτυγχάνεται από την αυταπάρνηση και την ευσυνειδησία των Ενστόλων και η Πολιτεία οφείλει αυτό να το αναγνωρίζει εμπράκτως.»

ΑΝ. ΓΑΛ.