current views are: 1

11 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση18:31

Ασύλητος τάφος βρέθηκε στη Βεργίνα (φωτό)

Μια ακόμη σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη ήρθε στο φως στη Βεργίνα. Η αρχαιολογική σκαπάνη της Αγγελικής Κοτταρίδη και της ομάδας της αποκάλυψε έναν κιβωτιόσχημο τάφο στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών.

Δημοσίευση 18:31’
αρθρο-newpost

Μια ακόμη σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη ήρθε στο φως στη Βεργίνα. Η αρχαιολογική σκαπάνη της Αγγελικής Κοτταρίδη και της ομάδας της αποκάλυψε έναν κιβωτιόσχημο τάφο στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών.

Ρεπορτάζ: Μαίρη Πολλάλη

Μια ακόμη σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη ήρθε στο φως στη Βεργίνα. Η αρχαιολογική σκαπάνη της Αγγελικής Κοτταρίδη και της ομάδας της αποκάλυψε  έναν κιβωτιόσχημο τάφο στον αρχαιολογικό χώρων των Αιγών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για Μακεδονικό τάφο, ο οποίος είναι ασύλητος και στο εσωτερικό του βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ένα χάλκινο στεφάνι και τέσσερα κεραμικά αντικείμενα.

Τα πλούσια ευρήματα της αρχαιολογικής έρευνας επιβεβαίωσε στο newpost και του δήμαρχος Βέροιας, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά:

Είναι ένας κιβωτιόσχημος τάφος που φαίνεται να χρονολογείται το 330 π.Χ. Στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών γίνονται συνεχείς ανασκαφές και τα σημερινά ευρήματα είναι σημαντικά. Όλα θα αξιοποιηθούν στο μουσείο της Βεργίνας.  

Ο αρχαιολογικός χώρος των Αιγών

Ανάμεσα στα χωριά της Βεργίνας και των Παλατιτσίων, σε έκταση 500 περίπου στρεμμάτων, 540 ταφικοί τύμβοι συνθέτουν την καρδιά του αρχαιολογικού χώρου των Αιγών και προσφέρουν στον επισκέπτη μία μοναδική άποψη για τη αυθεντική μορφή που είχε ένα μακεδονικό νεκροταφείο στην αρχαιότητα.

Οι παλαιότεροι τύμβοι ανάγονται στον 11ο αι. π.Χ., ενώ η κύρια χρήση του τμήματος αυτού της νεκρόπολης χρονολογείται στην Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου (10ος – 7ος αι. π.Χ.), την εποχή που συντίθενται τα ομηρικά έπη, αλλά και στον 4ο και 3ο αι. π.Χ.Ο χώρος οργανώνεται με αρχαίους δρόμους και μονοπάτια, στις δύο πλευρές των οποίων υψώνονται οι χαμηλοί τύμβοι που πολλές φορές σχηματίζουν ομάδες, δηλώνοντας ίσως συγγενικές ή ευρύτερες σχέσεις. Ορισμένοι τύμβοι επαχρησιμοποιούνται τον 4ο αι. π.Χ.

 

 


σχετικα αρθρα