Γράφει η Ντία Μούλου

Σε θρίλερ εξελίσσονται οι περίφημες επενδύσεις του Εμίρη του Κατάρ στη χώρα μας, καθώς ήδη η επένδυση στο νησί της Οξυάς βρίσκεται στις δικαστικές αίθουσες και αυτή στο νησί της Ζακύνθου συναντά «σκοπέλους». 

Οι επενδύσεις του Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θανί στην Ελλάδα από άλλους παρουσιάζονται ως μεγάλες ευκαιρίες για την οικονομία της χώρας και από άλλους αντιμετωπίζονται καχύποπτα. 

Κατά την τελευταία διετία, η βασιλική οικογένεια του Κατάρ, εκτός της Οξυάς και των 15.000 στρεμμάτων στη Ζάκυνθο, έχει εξαγοράσει κι άλλες σημαντικές εκτάσεις και ακίνητα στο Ιόνιο, όπως τις νησίες Προβάτι και Μόδι του συμπλέγματος των Εχινάδων, το 50% του νησιού Πεταλάς. Επιπλέον, το Κατάρ, μέσω εταιρείας συμφερόντων του, έχει αποκτήσει ξενοδοχείο Miramare της Κέρκυρας.

Όσον αφορά στην Οξυά, στο παρελθόν είχε γίνει προσπάθεια να ενταχθεί η επένδυση στο καθεστώς «fast track». Ωστόσο επειδή το νησί βρίσκεται εντός  των ορίων του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου -Αιτωλικού και περιλαμβάνεται στο Δίκτυο περιοχών Natura, οι διαδικασίες δεν μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα διαφημιστική καταχώρηση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας  στη Wall Street Journal, χαρακτήριζε την αγορά έξι νησιών προς 8,5 εκατ. ευρώ-συμπεριλαμβανομένου της Οξυάς- στο Ιόνιο ως την μεγαλύτερη ξένη επένδυση της χώρας που υλοποιείται από τον τέως Εμίρη του Κατάρ.

Παρόλα αυτά, η επένδυση των 300 εκατ. ευρώ στην Οξυά για την οικιστική και τουριστική αξιοποίηση του νησιού φαίνεται να αργεί, αφού πρώτα πρέπει να αποφανθεί η δικαιοσύνη.

Στις δικαστικές αίθουσες η επένδυση της Οξυάς

Την Τρίτη στο Μονομελές Πρωτοδικείο εκδικάστηκε η αγωγή του αρχιτεκτονικού γραφείου «aa Associates» του Στέλιου Αγιοστρατίτη κατά της εταιρείας τουριστικών και αστικών ακινήτων Pimara S.A., η οποία αγόρασε την Οξυά. 

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Αγιοστρατίτης κατηγορεί την εταιρεία Pimara ότι δεν έλαβε το ποσό που είχε συμφωνηθεί για τις υπηρεσίες που προσέφερε και για τις μελέτες που αφορούσαν την αξιοποίηση της Οξυάς. Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της συμφωνίας λοιπόν, η Pimara ανέθεσε το έργο της αδειοδότησης της έκτασης 4.220 τετραγωνικών χιλιομέτρων στον Στέλιο Αγιοστρατίτη, ο οποίος παρουσίασε στο Κατάρ, στον τέως Εμίρη ένα πρώτο σχέδιο αξιοποίησης του νησιού που προέβλεπε την μετατροπή του σε art island.

Όπως ανέφερε κατά τη χθεσινή εκδίκαση της υπόθεσης η εκπρόσωπος της Pimara Τζουμάνα Μπεχάρα (Joumana Bechara), ο Στέλιος Αγιοστρατίτης προσφέρθηκε να συμβάλει στην λήψη των απαιτούμενων αδειών και εγκρίσεων για την ανάπτυξη της Οξυάς.

«Ανέλαβε να καταρτίσει για λογαριασμό της Pimara το master plan της έκτασης το οποίο θα κατέθετε προς έγκριση στις αρχές. Για το έργο αυτό, όπως είπε, απαιτούνταν 500.000 ευρώ. Ο κ. Αγιοστρατίτης πληρώθηκε προκαταβολικά με το ποσό των 400.000 ευρώ. Ωστόσο, δημιούργησε απλώς ένα master plan που απεικόνιζε πως θα έμοιαζε το νησί αφότου αξιοποιηθεί, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2013 ζήτησε περισσότερα χρήματα για να φτιάξει και άλλα σχέδια. Έτσι, του είπαν να φέρει σε πέρας το έργο, που αντιστοιχούσε στις 400.000 ευρώ που είχε εισπράξει, και αφορούσε την λήψη έγκρισης για το master plan από τις ελληνικές αρχές. Παρόλ' αυτά, εμφάνισε κάποια ΦΕΚ που προϋπήρχαν και δεν αφορούσαν την Οξυά. Στο πλαίσιο αυτό, η Pimara του είπε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε σχέδια για κάτι που δεν μπορούμε να χτίσουμε», ανέφερε στο δικαστήριο η εκπρόσωπος της Pimara.

Επίσης, ο πρώην επικεφαλής της Pimara Τζαμάλ Ζοράτλυ- υπήρξε διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του δ.σ. της Pimara από 14 Νοεμβρίου 2011 μέχρι 1 Μαρτίου 2013-  ανέφερε ότι ο κ. Αγιοστρατίτης είχε αναλάβει τον αποχαρακτηρισμό του νησιού ως δάσος και δασική έκταση.

Από την πλευρά του ο κ. Αγιοστρατίτης, σημείωσε ότι τον Ιούλιο του 2013 παράλληλα με τις εν εξελίξει μελέτες ενημέρωσε την εταιρεία για το χρονοδιάγραμμα, τις υποστηρικτικές μελέτες και τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου να εκδοθεί το απαιτούμενο προεδρικό διάταγμα για την ανάπτυξη και αδειοδότηση του έργου.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως αδικαιολόγητη και αιφνιδιαστική την απόφαση της Pimara, τον Οκτώβριο του 2013, να διακόψει τη συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο, με αποτέλεσμα η επένδυση να βρεθεί στον «αέρα».

Να σημειωθεί πως η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015.

Η μεγάλη επένδυση του Εμίρη στη Ζάκυνθο

Την ίδια ώρα, σάλος έχει  προκληθεί στο νησί της Ζακύνθου από την αγορά 15.000 στρεμμάτων στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού από τον Εμίρη του Κατάρ.

Ειδικότερα, η εταιρεία συμφερόντων του Εμίρη (Pimara) φέρεται να αγόρασε το καλοκαίρι την έκταση έναντι εννέα εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή στο μισό της αντικειμενικής αξίας της και φέρεται να κατέβαλε φόρο ύψους 520.000 ευρώ.

Η έκταση αυτή φέρεται να περιβάλλει την περίφημη ακτή του Ναυαγίου η οποία αποτελεί το πιο διάσημο γεωγραφικό σημείο της Ζακύνθου και μεταβιβάστηκε στον Εμίρη από τον απόγονο μιας παλιάς ζακυνθινής οικογένειας με τίτλους από την Ενετοκρατία.

Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο για παράνομη αγοραπωλησία, υποστηρίζοντας πως η μεταβίβαση της έκτασης δεν στηρίχθηκε σε τίτλους, αλλά μόνο σε ένα ενετικό διάταγμα.

Τα Ιόνια Νησιά ήταν ενετοκρατούμενα, μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα, και στο πλαίσιο αυτό ο φερόμενος ως πωλητής και κληρονόμος της οικογένειας Φλαμπουριάρη, Γεώργιος Χάρος απέκτησε την εν λόγω έκταση. Η οικογένεια Φλαμπουριάρη είχε αποκτήσει το ακίνητο των 15.000 στρεμμάτων με ενετικό διάταγμα στο οποίο φέρεται να στηρίχθηκε η πώληση της έκτασης στον αλ Θανί.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες αιτιάσεις, η έκταση περιλαμβάνει παρθένα δάση, ρέματα, δημόσιους δρόμους, αιγιαλούς και εκκλησιαστική περιουσία, ενώ είναι δασική και μεγάλο μέρος αυτής έχει κηρυχθεί αναδασωτέα. Μάλιστα, τα τελευταία 30 χρόνια η  περιοχή έχει μπει πολλές φορές στο στόχαστρο εμπρηστών. 

Αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει επίσης και από την πλευρά της Εκκλησίας, με τον Μητροπολίτη Δωδώνης και πρώην Ζακύνθου, Χρυσόστομο, να τονίζει πως η Εκκλησία δεν προτίθεται να απεμπολήσει τα δικαιώματά της στην περιοχή σημειώνοντας πως με το θέμα ασχολούνται ήδη οι νομικοί σύμβουλοι της Μητρόπολης Ζακύνθου.

Η περιοχή για την οποία υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον είναι έκταση η οποία σύμφωνα με την Εκκλησία ανήκει στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών και περιλαμβάνει τη διάσημη παραλία του «Ναυαγίου».

Η εταιρεία Pimana

Η εταιρεία τουριστικών και αστικών ακινήτων συστάθηκε το 2011 και έχει έδρα την Αθήνα. Να σημειωθεί πως συναντάται και ως Pimana. Στο τιμόνι της βρίσκoνται οι: Joumana Bechara, ο Christian Comair και ο Δημοσθένης Μίχας. 

Η εταιρεία διαθέτει μάλιστα ίδια διεύθυνση και ίδιο τηλεφωνικό νούμερο με την κατασκευαστική εταιρεία Βιοτέρ Α.Ε., κατά της οποίας τον Φεβρουάριο είχε υποβάλει αίτηση πτώχευσης προμηθευτής, με στόχο την άμεση αποπληρωμή των οφειλών. Ωστόσο, η ΒΙΟΤΕΡ κατάφερε να απορρίψει την αίτηση πτώχευσης.

Διευθύνων σύμβουλος, γενικός διευθυντής και αντιπρόεδρος της εταιρείας είναι ο Γεώργιος Μαυροσκότης.

Η βασιλική οικογένεια του Κατάρ

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα ελληνικά ακίνητα προέρχεται από τον σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι, που διετέλεσε εμίρης του Κατάρ από το 1995 ώς το 2013, οπότε και τον διαδέχθηκε ο γιος του, Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι. Τόσο ο Χαμάντ μπιν Χαλίφα όσο και η σύζυγός του Σεΐχα Μοζάχ Μπιντ Νασέρ Αλ Μισνέντ επισκέπτονται συχνότατα την Ελλάδα. 

Η δραστηριότητα της βασιλικής οικογενείας φαίνεται να επικεντρώνεται στα ακίνητα και η νέα ελληνική εταιρεία συμφερόντων τους που κυοφορείται θα εξυπηρετεί αυτά τα συμφέροντα. 

Πάντως, ο Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θανί έχει επενδύσει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια, παγκοσμίως σε εταιρείες και τράπεζες, όπως η Barclays, η Siemens, η Harrods, η Volkswagen, αλλά και η αθλητική ομάδα Paris Saint-Germain F.C και είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.