Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου 

Ο σκελετός που βρέθηκε στον Τύμβο της Αμφίπολης, έφερε και πάλι χαμόγελα στους ιστορικούς και τους αρχαιολόγους. Ήταν μια ακόμη επιβεβαίωση για τη σπουδαιότητα της ανασκαφής, καθώς αποδεικνύεται ότι δεν πρόκειται για κενοτάφιο. 

Σειρά στην έρευνα, τώρα, πρέπει να πάρουν οι ανθρωπολόγοι, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα. Η καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας του ΑΠΘ, διευθύντρια της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Βεργίνα, Χρυσούλα Παλιαδέλη, δήλωσε πως μόνο έτσι θα σιγουρευτούμε για κάποια πολύ σημαντικά δεδομένα. 

«Ο σκελετός βρέθηκε σχεδόν ακέραιος, άρα έχουν βρεθεί και τα δηλωτικά οστά, όπως τα οστά της λεκάνης που διαφέρουν από άνδρα σε γυναίκα και έτσι μαρτυρούν το φύλο του νεκρού. Η ηλικία και το φύλο θα αποκλείσουν κάποιους και θα πλησιάσουν περισσότερο σε κάποιους άλλους. Ένα πεπειραμένος ανθρωπολόγος θα μπορούσε σε μία εβδομάδα με δέκα ημέρες να έχει καταλήξει σε συμπεράσματα», δήλωσε. 

Η υπεύθυνη της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη, δήλωσε σίγουρη ότι πρόκειται για κάποιον σπουδαίο ένοικο, κατά πάσα πιθανότητα κάποιον στρατηγό. 

Όμως, για τίποτα δεν μπορούμε να είμιαστε απολύτως βέβαιοι σε αυτή τη φάση. Όπως δήλωσε στο κανάλι Star και ο καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Μιχαήλ Τιβέριος, «αν δεν αποκαλυφθεί το φύλο του νεκρού, δεν μπορεί να γίνει καμία εκτίμηση». 

Τα επόμενα βήματα 

Όπως ανακοινώθηκε από τους υπεύθυνους της ανασκαφής,  για τις επόμενες ημέρες προβλέπεται η ολοκλήρωση του κοσκινίσματος των χωμάτων, η ολοκλήρωση των υποστυλωτικών εργασιών και η συνέχιση των εργασιών συντήρησης στο μνημείο , αλλά και των ευρημάτων στο εργαστήριο του Μουσείου της Αμφίπολης. Ιδαίτερη έμφαση δίνεται στη συντήρηση των τμημάτων του ελλείποντος μέρους του ψηφιδωτού. 

Η γεωφυσική διασκόπιση θα γίνει από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονικής, ειδικότερα από το εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής, το οποίο διευθύνεται από τον καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα, μετά από πρόταση του πρυτάνεως καθηγητή Περικλή Μήτκα. Σημειώνεται ότι το ΑΠΘ έθεσε στη διάθεση του Υπουργείου Πολιτισμού όχι μόνον την τεχνογνωσία του αλλά και πόρους του Πανεπιστημίου. 

Για την διερεύνηση του Τύμβου Καστά θα χρησιμοποιηθεί, κυρίως, η μέθοδος της ηλεκτρικής τομογραφίας, στην ανάπτυξη της οποίας έχει συμβάλλει καθοριστικά το συγκεκριμένο εργαστήριο. Η μέθοδος συνίσταται στην ηλεκτρική απεικόνιση του υπεδάφους, παρόμοια με την ιατρική τομογραφία. Εχει δε αποδώσει σε εξερεύνηση άλλων τύμβων- πχ. Απολλωνία, Κιλκίς, Βεργίνα, Αργολιδα κ.α) Αποτελέσματα από την διερεύνηση του τύμβου Καστά σε επόμενη ενημέρωση.