Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η Αναστασία Βάτσικα σύζυγος του Κυριάκου Γριβέα ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματική και παράνομη η αφαίρεση του διαβατηρίου της.

Υποστηρίζει ακόμη ότι της επιφέρει ανεπανόρθωτη ζημιά, καθώς δεν μπορεί να ασκήσει το επάγγελμά της που είναι η διοργάνωση διεθνών συνεδρίων.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά την απολογία τους στον ανακριτή αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους το ζεύγος Γριβέα που κατηγορούνται ότι οικειοποιήθηκαν δάνεια που είχαν λάβει κατά το παρελθόν από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Στον Κυριάκο Γριβέα επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εγγύησης ύψους 500.000 ευρώ. Η σύζυγός του αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση ύψους 100.000 ευρώ.

Στην συνέχεια η κυρία Βάτσικα κλήθηκε να παραδώσει (και το παρέδωσε στο Αστυνομικό Τμήμα Παλλήνης) το διαβατήριό της, σε εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 25/2004 σύμφωνα με το οποίο αφαιρείται το διαβατήριο σε περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης για κακούργημα.

Η Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας απέρριψε το αίτημα της κυρίας Βάτσικα για επιστροφή του διαβατηρίου της, σημειώνοντας ότι για όσο χρόνο διαρκεί η σε βάρος της εκκρεμοδικία δεν μπορεί να επιστραφεί.

Στην προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας η κυρία Βάτσικα αναφέρει ότι οι εισαγγελικές αρχές δεν της επέβαλαν τον όρο της αφαίρεσης διαβατηρίου και η παράδοσή του στην ΕΛΑΣ, παραβιάζει τις επιταγές του άρθρου 5 του Συντάγματος που αναφέρούν ότι η προσωπική ελευθερία είναι απαραβίαστη.

Ακόμη αναφέρει στην προσφυγή της ότι η νομοθεσία που προβλέπει την κατάθεση του διαβατηρίου σε περίπτωση της άσκησης ποινικής δίωξης για κακούργημα, παρακάμπτει πλήρως την κυριαρχικά αρμόδια δικαστική εξουσία και παρέχει «στην διοίκηση τη δυνατότητα να επιβάλλει υπέρμετρο περιορισμό του ατομικού δικαιώματος της προσωπικής ελευθερίας» και μάλιστα όχι μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αλλά συλλήβδην και σωρευτικά σε όσους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για κακούργημα.

Όμως, η αφαίρεση του διαβατηρίου είναι αντίθετη με το Σύνταγμα, υπογραμμίζει η κυρία Βάτσικα, καθώς «οδηγεί σε συνταγματική εκτροπή, όπου η δικαστική εξουσία παρακάμπτεται από την εκτελεστική και ο πολίτης υφίσταται αυθαίρετο περιορισμό στην ελευθερία κίνησης, παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος δικαστής έκρινε ότι δεν υφίσταται κίνδυνος για την δημόσια τάξη από την άσκηση δικαιώματος της προσωπικής ελευθερίας».