Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου 

Οι ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας για τα δάνεια του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, αφήνουν εκτός ρύθμισης 50.000 δανειολήπτες. Ένας από αυτούς, ο Χρήστος Μακρής, ο οποίος πήρε άτοκο δάνειο ως τρίτεκνος το 2009.

Ο ίδιος περιγράφει στο newpost την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται: 

«Έχω πάρει άτοκο δάνειο 158.668,90 € . Τα χρήματα τα εισέπραξα από τον Ο.Ε.Κ., όχι από τράπεζα. Όταν πήρα το δάνειο η οικονομική μου κατάσταση ήταν τέτοια που μπορούσα να ανταποκριθώ στη δόση του δανείου η οποία είναι 2.115,58 € ανά τετράμηνο ή 528,89 € το μήνα. Γι’ αυτό άλλωστε μου το έδωσαν. Το 2012 η εταιρία στην οποία εργαζόμουν έκλεισε και έμεινα άνεργος. Ευτυχώς βγήκα σε σύνταξη εξαγοράζοντας πλασματικά χρόνια, με μηνιαίο καθαρό μισθό 652 €.  Με την σημερινή μου οικονομική κατάσταση αδυνατώ να ανταποκριθώ στις δόσεις του δανείου. Παρ' όλα αυτά δεν έχω αφήσει απλήρωτη ούτε μία δόση, επομένως δεν ανήκω στην κατηγορία των κόκκινων δανείων. Με το εισόδημα που έχω αυτή τη στιγμή τα μόνα χρήματα που μπορώ να διαθέσω για το δάνειο με πολύ μεγάλη δυσκολία είναι 800 € ανά τετράμηνο ή 200 € το μήνα. Όμως, δεν υπάρχει κάποια ρύθμιση στην οποία μπορώ να μπω». 

Πράγματι, η ρύθμιση που τις προηγούμενες ημέρες νομοθετήθηκε αφορά μόνο σε δάνεια που ελήφθησαν από τις τράπεζες και των οποίων ο ΟΕΚ επιδοτεί το επιτόκιο για 9 χρόνια.  

Όπως επιβεβαιώνει στο newpost ο διοικητής του ΟΑΕΔ - στον οποίον μεταφέρθηκαν οι αρμοδιότητες του ΟΕΚ- Θεόδωρος Αμπατζόγλου:

«Τα άτοκα δάνεια του ΟΕΚ είναι άλλη κατηγορία. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ρύθμιση για αυτούς, καθώς τον προηγούμενο καιρό επεξεργαζόμασταν το νόμο που ήδη πέρασε. Ήδη έχουμε αρχίσει την χαρτογράφηση των περίπου 50.000  άτοκων δανείων του ΟΕΚ». 

Πάντως, μέσω του newpost ο διοικητής του ΟΑΕΔ υπόσχεται ότι η λύση θα ανακοινωθεί πριν, ακόμα, τελειώσει ο μήνας. 

«Κάνουμε εντατικά αυτή τη δουλειά, σε δέκα ημέρες θα έχουμε εικόνα καθώς θα έχουμε κατηγοριοποιήσει τις περιπτώσεις και σε 15 ημέρες θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ανακοινώσεις», λέει ο κ. Αμπατζόγλου.