current views are: 1

14 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση15:17

Ευνοϊκή μεταχείριση σε καταχραστές που θα επιστρέψουν χρήματα στο Δημόσιο

Ευνοϊκή μεταχείριση θα έχουν όσοι επιστρέφουν το σύνολο των χρημάτων που έχουν καταχραστεί, υπεξαιρέσει, σύμφωνα με νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Δημοσίευση 15:17’
αρθρο-newpost

Ευνοϊκή μεταχείριση θα έχουν όσοι επιστρέφουν το σύνολο των χρημάτων που έχουν καταχραστεί, υπεξαιρέσει, σύμφωνα με νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Ευνοϊκή μεταχείριση θα έχουν όσοι επιστρέφουν το σύνολο των χρημάτων που έχουν καταχραστεί, υπεξαιρέσει, σύμφωνα με νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Όπως τόνισε ο κ. Αθανασίου, η εφαρμογή του επίμαχου νομοσχεδίου θα «προσφέρει ρευστότητα στο δημόσιο το ταχύτερο δυνατό», ενώ υπολόγισε ότι αυτό το ποσό, που μπορεί άμεσα να συγκεντρωθεί, ανέρχεται σε 1,5 έως 2 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι έχουν δεσμευθεί και είναι άμεσα αξιοποιήσιμα περίπου 500 εκατ. ευρώ που προέρχονται από λίγες μόνον υποθέσεις οι οποίες έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη. 

Το νομοσχέδιο για τη «Ρύθμιση δεσμευμένων ή κατασχεμένων χρηματικών απαιτήσεων και μετρητών»  προβλέπει ότι, από την ευνοϊκή αυτή ρύθμιση εξαιρούνται πρόσωπα τα οποία κατά την τέλεση της πράξης ήταν πρωθυπουργοί, υπουργοί, αναπληρωτές, υφυπουργοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές, γενικοί και ειδικοί γραμματείς, περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν και ήδη κατηγορούμενοι που έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό και εκκρεμεί ή διενεργείται η δίκη τους σε δεύτερο βαθμό, οι οποίοι θα τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης εφόσον αποσβέσουν τη συνολική ζημία του δημοσίου. Οι κατηγορούμενοι αυτοί θα έχουν προθεσμία 30 ημερών από τη δημοσίευση του νόμου να καταβάλουν τα χρήματα.

Παράλληλα, οι κατηγορούμενοι που θα υπαχθούν στη ρύθμιση, θα έχουν δραστική ελάφρυνση της ποινής τους. Πάντως, εφόσον αθωωθούν, τα χρήματα επιστρέφονται εντόκως, εκτός κι αν υπάρχει άλλη παράλληλη αξίωση του δημοσίου σε βάρος τους.

Στην ευνοϊκή ρύθμιση υπάγονται:

  • Φορολογικά αδικήματα, τελωνειακά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, δηλώσεις «πόθεν έσχες», καθώς και αδικήματα διαφθοράς αξιωματούχων.
  • Ποινικά αδικήματα, τα οποία στρέφονται κατά της ιδιοκτησίας και των περιουσιακών δικαιωμάτων (όχι ληστείες) και τελέστηκαν σε βάρος του δημοσίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή οποιουδήποτε άλλου φορέα της γενικής κυβέρνησης και οποιαδήποτε άλλης κρατικής Αρχής.

σχετικα αρθρα