Το καμπανάκι του κινδύνου χτυπά το Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων και βίας και φέτος εν όψει του εορτασμού του Πάσχα.

Σύνεση στην οδήγηση κατά τη μεγάλη έξοδο από τα αστικά κέντρα προς την περιφέρεια, αλλά και μεγάλη προσοχή στη χρήση των βεγγαλικών είναι απαραίτητες για την αποφυγή δυσάρεστων ή ακόμη και τραγικών συνεπειών, προειδοποιεί το Δίκτυο και υπενθυμίζει πως 5% του συνόλου των τροχαίων ατυχημάτων, που καταγράφονται ετησίως, είναι κατά την περίοδο του Πάσχα, με 60% των θυμάτων να είναι οδηγοί, 22% επιβάτες και το 18% πεζοί.

Υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση ζώνης ασφαλείας και κράνους θερίζουν ζωές. Τουλάχιστον 500 θάνατοι ετησίως (20% των θανατηφόρων ατυχημάτων), όπως καταδεικνύουν σχετικές μελέτες θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Αξίζει να σκεφτεί κανείς ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα, τόσο πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος εμπλοκής σε τροχαίο. Όταν, δε, συνδυαστεί με χρήση κινητού τηλεφώνου, την κούραση του οδηγού, τη δυνατή μουσική ή τις έντονες συζητήσεις, τότε αυξάνεται ακόμη περισσότερο.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτεί και η χρήση βεγγαλικών για μεγάλους και μικρούς, κυρίως για παιδιά 10-14 χρόνων, χωρίς επίβλεψη ενήλικα, που κατά 70% είναι τα θύματα των ατυχημάτων από πυροτεχνήματα. Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία, 80% των τραυματισμών οφείλονται σε έκρηξη κροτίδας και 70% αυτών σημειώνονται σε δημόσιους χώρους.