current views are: 2

17 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση16:13

ΚΕΕΛΠΝΟ: Το κρούσμα στο φορτηγό πλοίο δεν εμπίπτει στον Έμπολα

Καθησυχαστικό είναι το ΚΕΕΛΠΝΟ για το φορτηγό πλοίο που θα φτάσει στον Πειραιά.

Δημοσίευση 16:13’
αρθρο-newpost

Καθησυχαστικό είναι το ΚΕΕΛΠΝΟ για το φορτηγό πλοίο που θα φτάσει στον Πειραιά.

Καθησυχαστικό είναι το ΚΕΕΛΠΝΟ για το φορτηγό πλοίο που έφτασε στον Πειραιά.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση «δεν εμπίπτει στον ορισμό ύποπτου κρούσματος για αιμορραγικό πυρετό Έμπολα», το περιστατικό στο φορτηγό πλοίο ελληνικών συμφερόντων «Μάγδα Π», που βρίσκεται στο αγκυροβόλιο του Πειραιά, προερχόμενο από τη Γουινέα με τελικό σταθμό την Ουκρανία.

Όπως έγινε γνωστό από το Κέντρο, αναφέρθηκε από τον πλοίαρχο του φορτηγού, περίπτωση μέλους του πληρώματος, με πυρετό, χωρίς ωστόσο να έχει παρατηρηθεί αντίστοιχο σύμπτωμα σε άλλο άτομο του πλοίου. Από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, εξάλλου, αναφερόταν ότι τα ελάχιστα άτομα των ντόπιων ναυτεργατών, που επιβιβάσθηκαν στο πλοίο, είχαν υποστεί αυστηρότατο διπλό έλεγχο διαλογής εισόδου στο πλοίο, τόσο από τον γιατρό της ασφαλιστικής εταιρείας του πλοίου, όσο και από τις λιμενικές Αρχές της Γουινέας.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει πως γιατροί τόσο δικοί του όσο και του ΕΚΕΠΥ θα επισκεφθούν το πλοίο με την άφιξή του στο λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να επιβεβαιώσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να εξετάσουν τον ασθενή, κάτι που έγινε.

Στο πλοίο επιβαίνουν συνολικά 24 μέλη πληρώματος (10 Έλληνες και 14 αλλοδαποί).

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σε εμπορικό πλοίο ελληνικών συμφερόντων, το οποίο απέπλευσε στις 3-11-14 από το Κόνακρι της Γουϊνέας, δηλώθηκε στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ τα ξημερώματα της 17ης-11-14 εμπύρετο περιστατικό με έναρξη πυρετού τη 13η-11-14. Σύμφωνα με δήλωση του πλοιάρχου και της πλοιοκτήτριας εταιρείας δεν αναφέρεται επαφή του πληρώματος με άτομα της περιοχής που πιθανόν να είχαν νοσήσει, εφόσον ουδείς αποβιβάστηκε από το πλοίο. Επιπλέον, τα ελάχιστα άτομα των ντόπιων ναυτεργατών που επιβιβάσθηκαν στο πλοίο, είχαν υποστεί αυστηρότατο διπλό έλεγχο διαλογής εισόδου στο πλοίο τόσο από τον ιατρό της ασφαλιστικής εταιρείας του πλοίου, καθώς και από τις Λιμενικές Αρχές της Γουϊνέας. 

Σύμφωνα με το δελτίο διερεύνησης κρούσματος και τη ναυτιλιακή δήλωση υγείας που συμπληρώθηκαν από το πλοίο, το περιστατικό αυτό δεν εμπίπτει στον ορισμό ύποπτου κρούσματος για τον αιμορραγικό πυρετό Ebola. Ωστόσο, ιατροί του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ και του ΕΚΕΠΥ θα επισκεφθούν το πλοίο, προκειμένου να επιβεβαιώσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να εξετάσουν τον ασθενή.