Ισχυρές σεισμικές δονήσεις κοντά στην Εύβοια, σε διάστημα λίγων λεπτών ταρακούνησαν μέχρι και το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Οι δύο πρώτες (01:05 και 01:09) ήταν μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο περιοχή 80 χιλιόμετρα βόρειο βορειοδυτικά της Αθήνας και 27 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τις δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις ακολούθησαν μικρότερες δονήσεις μεγέθους λίγο πάνω από τους 3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Λίγα λεπτά πριν από τις 03:00, πάντως, σημειώθηκε και νέα σεισμική δόνηση 3,8 βαθμών.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία - η οποία δεν δέχθηκε κλήσεις- δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές. «Μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, που σημειώθηκε στη 01:05 σήμερα 25 χλμ ΒΔ της Χαλκίδας, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές μέχρι στιγμής. Οι Υπηρεσίες μας βρίσκονται σε επιφυλακή» ανέφερε σε tweets το Πυροσβεστικό Σώμα. 

Δεν αποκλείουν νέο σεισμό οι σεισμολόγοι 

Δεν αποκλείει έναν νέο μεγαλύτερο σεισμό από την περιοχή του Ευβοϊκού Κόλπου, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού ινστιτούτου Άκης Τσελέντης όπως δήλωσε σήμερα το πρωί. Ο κόσμος πρέπει να προσέχει, σημείωσε, γιατί η περιοχή που έδωσε τις δύο δονήσεις τα ξημερώματα είναι μεγάλη είναι μεγάλης σεισμικότητας.

Πάντως ο κ.Τσελέντης διευκρίνισε ότι το επίκεντρο του σεισμού δεν προέρχεται από το ρήγμα της Αταλάντης, είναι πολύ κοντά σ' αυτό όμως. Εκτίμησε, επίσης, ότι σεισμοί σαν τους σημερινούς δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν το ρήγμα της Αταλάντης. 

Και από την πλευρά του ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ιστιτούτο, Γιώργος Δρακάτος εκτίμησε ότι το επίκεντρο των σημερινών σεισμών δεν βρίσκεται στο ρήγμα της Αταλάντης αλλά λίγο νοτιότερα και κοντά σε αυτό.

Πάντως ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας σε νεότερες δηλώσεις του το πρωί, είπε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο ενεργοποίησης του γνωστού ρήγματος της Αταλάντης που είχε δώσει τον μεγάλο σεισμό του 1894, καθώς σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες σε 700 με 800 χρόνια μπορεί να δώσει έναν τέτοιο μεγάλο σεισμό.

Μιλώντας τη νύχτα στην εκπομπή «στον ενικό» στο Star, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε Αττική αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. «Έχουμε να κάνουμε με αρκετά μεγάλο σεισμό και σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων. Ευτυχώς δεν προέρχεται από την Κεφαλονιά ανέφερε προσθέτοντας ότι προέρχεται από τον Ευβοϊκό Κόλπο, μία περιοχή με έντονα σεισμικά φαινόμενα και πιθανότατα σχετίζεται με τον σεισμό που έγινε πριν από 1,5 χρόνο στο Ρεγγίνι και με το νότιο κομμάτι του ρήγματος της Αταλάντης» δήλωσε.

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι είναι παρήγορο που το σεισμικό γεγονός βαίνει προς εκτόνωση.

O ίδιος ανέβασε το Twitter: