Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Κεφαλονιά, Λήμνος, Πρέβεζα, Σπάρτη, πάλι Κεφαλονιά, Αίγιο και Εύβοια.

Το 2014 υπήρξε... πλούσιο σε σεισμική δραστηριότητα και τελειώνει «γεμάτο» σε τρόμο και φήμες για μεγαλύτερα μεγέθη.

Η σεισμολόγοι βρίσκονται σε εγρήγορση και η κρατική μηχανή σε ετοιμότητα: μετά την έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το απόγευμα της Τρίτης, συγκαλείται με εντολή του υπουργού Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου, ενώ οι επιστήμονες έχουν «κολλήσει» το βλέμμα στους σεισμογράφους, ελπίζοντας σε έναν μεγάλο μετασεισμό στον ευβοϊκό κόλπο.

Η διαδρομή του Εγκέλαδου

Στα τέλη Ιανουαρίου έγινε στο Ληξούρι ο πρώτος μεγάλος σεισμός του έτους, μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και ακολούθησε, οκτώ ημέρες αργότερα, στις αρχές Φεβρουαρίου, μία ακόμη δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών που σχεδόν ισοπέδωσε το Ληξούρι.

Τα 6,3 Ρίχτερ του Μαΐου στο βορειοανατολικό Αιγαίο (μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης) ταρακούνησαν όλη την Ελλάδα και την Τουρκία. Στη Λήμνο 13 ακίνητα, μεταξύ των οποίων και δύο εκκλησίες υπέστησαν ζημιές. Στην Τουρκία υπήρξαν δεκάδες τραυματισμοί ενώ προκλήθηκαν ρωγμές και άλλες υλικές ζημιές σε κτίρια κυρίως στην Ίμβρο, αλλά και στην Αδριανούπολη και τη Ραιδεστό.

Μία δόνηση μεγέθους 5,8 Ρίχτερ στη Σπάρτη τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου και μία ακόμη στην Άρτα 5,4 βαθμών, ξεχάστηκαν αμέσως αφού δεν καταγράφηκαν ζημιές.

Για να ξαναχτυπήσει ο Εγκέλαδος την Κεφαλονιά, αυτή τη φορά στο Αργοστόλι, στις 9 Νοεμβρίου. Οι σεισμογράφοι «έδειξαν» 5 Ρίχτερ και οι Κεφαλονίτες δήλωσαν «συνηθισμένοι».

Αντίθετα, οι κάτοικοι του Αιγίου έντρομοι πετάχτηκαν από τα σπίτια τους δύο ημέρες νωρίτερα, από τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ με επίκεντρο την Τέμενη. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 2000 αιτήσεις για έλεγχο κτιρίων στο δήμο Αιγιαλείας, ενώ προσωρινά ακατοίκητα είναι περισσότερα από 220 σπίτια, περίπου 30 καταστήματα και οκτώ δημόσια κτίρια μεταξύ των οποίων το Λαογραφικό Μουσείο.

Τί σημαίνουν όλα αυτά;

Το ερώτημα που όλοι θέτουν είναι αν οι μεγάλοι σεισμοί των τελευταίων εβδομάδων με τόσο διαφορετικά επίκεντρα, συνδέονται με κάποιον τρόπο.

«Δεν υπάρχει καμία σχέση και καμία σύνδεση ανάμεσα σε αυτά τα γεγονότα» λέει με βεβαιότητα στο newpost ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Ξεκαθαρίζει, μάλιστα, ότι δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για «υπερδιέγερση».

«Διανύουμε μια μέση σεισμική περίοδο, δεν έχουν γίνει περισσότεροι σεισμοί από όσους γίνονται κάθε χρόνο στη χώρα», λέει στο newpost και αναφερόμενος στον σεισμό της Εύβοιας συστήνει: «επιφύλαξη, αν και όσο περνάνε οι ώρες είμαι λιγότερο επιφυλακτικός. Το μεσημέρι της Τετάρτης θα είμαστε ακόμη πιο σίγουροι να πούμε ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό, αλλά ας περιμένουμε λίγο ακόμα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο οποίος μάλιστα σε όλους τους τόνους συστήνει «προσοχή», ενώ συμβουλεύει τους κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο, να απομακρύνουν από τα ράφια βαριά και εύθραυστα αντικείμενα ή, ακόμα, να μην μπουν στα σπίτια τους αν δεν είναι απολύτως βέβαιοι για την ασφάλειά τους.

Τουλάχιστον μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης, που, όπως λέει, όλα θα έχουν ξεκαθαρίσει.