Μεγάλες ανακατατάξεις αναμένεται να φέρει από φέτος στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας η πρόταση του υπουργού Παιδείας να ορίζουν τον αριθμό των εισακτέων τα ίδια τα Ιδρύματα.

Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», η ακαδημαϊκή κοινότητα ζητεί γερό «ψαλίδι» στον αριθμό των εισακτέων που ορίζει το υπουργείο Παιδείας, καθώς τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των πρωτοετών φοιτητών είναι υπέρογκος.

Αυτό πρόκειται να οδηγήσει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε «έκρηξη» των βάσεων, ειδικά στις δημοφιλείς σχολές, αφού οι  πολυπόθητες θέσεις, για τους υποψήφιους, στα αμφιθέατρα θα μειωθούν αρκετά.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αφήνει υπόνοιες ότι ίσως οι πρυτάνεις δεν αντέξουν την κοινωνική πίεση για λιγότερο αριθμό εισακτέων, η άλλη πλευρά όμως επισημαίνει ότι αρμοδιότητά της είναι το ακαδημαϊκό έργο και όχι η κοινωνική πολιτική. 

Ενδεικτικό του μεγέθους των μειώσεων που ζητούν Ιδρύματα, τα οποία προσελκύουν μεγάλο ενδιαφέρον, είναι η περίπτωση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, η πρυτανική ηγεσία δήλωσε ότι μπορεί να διαχειριστεί 950 φοιτητές. 

Η απόφαση του υπουργείου ήταν να εισαχθούν 1.600, προσθέτοντας 40% επί της πρότασης του Ιδρύματος. Πάνω-κάτω, αντίστοιχες μειώσεις ζητάνε και τα υπόλοιπα Ιδρύματα. Δεδομένου ότι φέτος ο αριθμός εισακτέων κυμαινόταν στις 70.000, αν για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά οριστεί από τα Ιδρύματα, θα είναι ορατά μειωμένος, επηρεάζοντας άμεσα και τις βάσεις εισαγωγής του ερχόμενου Αυγούστου. 

Σημειώνεται πως αφορμή για να τεθεί στο τραπέζι για ακόμη μια φορά το θέμα των εισακτέων ήταν οι μετεγγραφές

Αν και ο τελικός αριθμός των μεταφορών θέσης περιορίστηκε στις 10.000, όπως παραδέχτηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αθανάσιος Κυριαζής, η κατανομή ήταν άνιση. Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι οι Σχολές Μηχανολόγων και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και οι σχολές Ιατρικής, Νομικής, Παιδαγωγικού και Νηπιαγωγών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα από το κύμα των πρωτοετών που δέχτηκαν.