Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Με στόχο να φτιάξουν λάδι και να το μοιράσουν στις άπορες οικογένειες της πόλης, η Γλυφάδα... ραβδίζει τις ελιές.

Ήταν ιδέα της δημοτικής αρχής, που διαπίστωσε ότι ο δήμος διαθέτει χιλιάδες ελαιόδεντρα στους πρόποδες του Υμηττού, αλλά και σε πεζοδρόμια και πλατείες.

«Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να είμαστε κοντά στους απόρους της πόλης. Στη Γλυφάδα υπάρχουν χιλιάδες ελαιόδεντρα σε εκτάσεις του δήμου στο βουνό και σε πεζοδρόμια. Αποφασίσαμε να τις μαζέψουμε ώστε να φτιάξουμε λάδι για να το δώσουμε μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου», λέει στο newpost ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου.

Σύμφωνα με το δήμαρχο, σε 15 ημέρες η συγκομιδή θα έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να αποδώσει πολλούς τόνους καρπού.

«Μόνο σήμερα μαζέψαμε 15 τσουβάλια. Ο δήμος διαθέτει ένα οικόπεδο 4 στρεμμάτων γεμάτο ελαιόδεντρα, αλλά και σε πολλά ακόμη σημεία υπάρχουν δέντρα “φορτωμένα”», λέει ο δήμαρχος.

Το αν αυτοί οι τόνοι θα δώσουν καλό λάδι ή θα «πεταχτούν», θα το αποφασίσουν οι επιστήμονες, καθώς το καυσαέριο της πόλης δημιουργεί πολλές επιφυλάξεις.

Το λάδι θα ελεγχθεί από χημικούς τροφίμων των Πανεπιστημίων Αθηνών και Ιωαννίνων, ενώ ο δήμος είναι σε διαπραγματεύσεις με δυο ελαιοτριβεία, σε Κορωπί και Λιβαδειά, προκειμένου να μην χρειαστεί να πληρώσει χρήματα για τη διαδικασία.

«Προσπαθούμε να τους πείσουμε να κρατήσουν ένα ποσοστό από το παραγόμενο λάδι», λέει στο newpost ο δήμαρχος.