Ρεπορτάζ: Μαίρη Πολλάλη

Τη δυνατότητα στους κρατούμενους να συνευρίσκονται ερωτικά με τις συντρόφους τους δίνει ο νέος σωφρονιστικός κώδικας που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή. 

Στην ενημέρωση που παρείχε ο υπουργός Δικαιοσύνης στην Επιτροπή Σωφρονιστικού συστήματος της Βουλής, δήλωσε ότι προτίθεται να κάνει δεκτές τις σχετικές εισηγήσεις, επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και ότι πρέπει να υιοθετηθεί και από την Ελλάδα.

Ωστόσο, οι υπεράριθμοι κρατούμενοι και ο περιορισμένος αριθμός σωφρονιστικών καταστημάτων, συνθέτουν ένα σκηνικό ασφυξίας στις φυλακές της χώρας.


«Ψήγμα μπροστά στα σοβαρά προβλήματα των φυλακών»

Για υπερπληθώρα κρατουμένων που οι φυλακές δεν μπορούν να αντέξουν κάνει λόγο στο newpost ο πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων, Σπύρος Καρακίτσος. 

«Δεν είμαστε αρνητικοί στο μέτρο, εμείς ζούμε καθημερινά με τους κρατούμενους και καταλαβαίνουμε ότι η ψυχολογική πίεση σε συνθήκες εγκλεισμού από έλλειψη σεξουαλικής εκτόνωσης είναι μεγάλη» τονίζει, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος για να εξυπηρετήσει κάτι τέτοιο. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost οι έκλειστοι σήμερα ξεπερνούν τις 12.000, ενώ η συνολική χωρητικότητα των φυλακών όλης της χώρας είναι το πολύ 9.500 κρατούμενοι, κατάσταση για την οποία η Ελλάδα έχει σωρεία καταδικαστικών αποφάσεων από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στις φυλακές Κορυδαλλού, Αλικαρνασσού, Κέρκυρας, Νεάπολης και Κομοτηνής, όπου οι κρατούμενοι στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι αντιμετωπίζουν καθημερινές δυσκολίες στο έργο τους. 

Αυτό που θέτουν ως ερώτημα, μέσω του newpost, είναι ποιοι θα είναι οι επιμέρους όροι για την ερωτική συνεύρεση κρατουμένων με τους συντρόφους τους, αν δηλαδή θα αφορά μόνο σε παντρεμένα ζευγάρια ή θα επεκταθεί σε απλή συντροφική σχέση. 

Σε άμεση εφαρμογή το «βραχιολάκι»

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου αναφέρθηκε, επίσης, στην εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος με το «βραχιολάκι» που θα ξεκινήσει άμεσα. 

Η πρώτη φάση αφορά σε 250 υπόδικους και κατάδικους, οι οποίοι θα φέρουν το βραχιόλι ηλεκτρονικού εντοπισμού και θα είναι σε καθεστώς επιτήρησης εκτός φυλακής.  

Βάσει του νόμου το κόστος για τη συσκευή θα το καταβάλει εκείνος που θα κάνει χρήση του μέτρου, εκτός από τους οικονομικά αδύναμους, για τους οποίους το κόστος θα βαρύνει το δημόσιο. Το σύνολο της δαπάνης υπολογίζεται στα 15 ευρώ και αφορά τον κάθε κρατούμενο σε ημερήσια βάση.

Η υπόθεση της ηλεκτρονικής επιτήρησης βρίσκεται στο στάδιο της οικονομικής προσφοράς, μετά τις προσφυγές που κατέθεσαν υποψήφιες ανάδοχοι εταιρίες.