Κατάργηση του εισιτηρίου 5 ευρώ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ εξετάζει το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για τις επιστημονικές ιατρικές εταιρίες ο υπουργός επεσήμανε πως «με ένα ισοδύναμο μέτρο, το οποίο δεν θα επιφέρει καμία αναστάτωση, το συζητάμε, έχουμε κάνει τρεις-τέσσερις προτάσεις στο Γενικό Λογιστήριο, στον Πρωθυπουργό και στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, ούτως ώστε να πάμε στην κατάργηση του πεντάευρου».

Ο κ. Γρηγοράκος σημείωσε πως μελετάται η επιβολή φόρου 10 λεπτών σε κάθε πακέτο τσιγάρων ή σε κάθε φιάλη οινοπνευματώδους.

Εξειδικεύοντας την πρόταση του σημείωσε:

«Υπάρχουν δέκα προτάσεις οι οποίες μπορούν να συνδυαστούν και μεταξύ τους χωρίς να επιβαρύνουν τον Έλληνα καταναλωτή αλλά συγχρόνως θα είναι και δίκαιο. Η υγεία επιβαρύνεται πάρα πολύ από ορισμένες κακές συνήθειες, όπως το τσιγάρο ή το ποτό. Το ποσοστό που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει, ο μέσος όρος, είναι γύρω στα 58%, εμείς είμαστε στο 66%, αλλά υπάρχουν χώρες οι οποίες βαρύνουν αυτά τα είδη διαβίωσης κατά 80%.

Εμείς θέλουμε να το επιβαρύνουμε, κατά 1% μόνο. Φανταστείτε δηλαδή τα 3,90 να γίνουν 4,00, είναι 0,10, αυτό όμως δίνει ένα πολύ μεγάλο έσοδο. Να σας πω ότι τα έσοδα από τον καπνό είναι 2,5 δις και δόθηκαν, από το κονδύλι του καπνού στο Υπουργείο Υγείας, 10 εκατομμύρια. Στα 2,5 δις, 10 εκατομμύρια».

Το υπουργείο Υγείας ζητεί πλέον τα χρήματα αυτά να μπαίνουν σε έναν ειδικό κωδικό για την υγεία και να αποδεσμευτούν από τον κωδικό του υπουργείου Οικονομικών.