Η χρηματοδότηση της ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ γίνεται εδώ και 27 χρόνια και από όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νίκος Φωτόπουλος, στον απόηχο των αποκαλύψεων που έφερε στο φως με πόρισμα-"φωτιά" ο Γενικός Επιθεωρητής, κ. Ρακιντζής.

Μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5, ο κ. Φωτόπουλος τόνισε ότι "δεν είναι τυχαία η χρονική συγκυρία που έχει επιλεχθεί, προκειμένου να χτυπηθεί το μόνο συνδικάτο που έχει αρνηθεί τις πολιτικές του Μνημονίου."

Αναφερόμενος στις επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ο κ. Φωτόπουλος είπε ότι "από τις απεργίες δημιουργούνται δυσχέρειες, όχι όμως μπλακ άουτ", σημειώνοντας πως "η απεργία είναι συνταγματικό δικαίωμα και πάντοτε από τις απεργίες δημιουργούνται δυσχέρειες".

Σχετικά με το πόρισμα του Επιθεωρητή για τα κονδύλια που δίνονταν από τη διοίκηση της ΔΕΗ στη ΓΕΝΟΠ, απάντησε εκ νέου πως τα χρήματα αυτά δίνονται βάσει των συλλογικών συμβάσεων από τους μισθούς των εργαζομένων.

Αφησε, μάλιστα, σαφείς αιχμές για τον Λέανδρο Ρακιντζή δηλώνοντας: "Όταν ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης που είναι σε αυτή τη θέση εδώ και 7 χρόνια δεν ακούει και δεν βλέπει καμία παρανομία, ξαφνικά 'ξύπνησε' σήμερα;".

Το πόρισμα και τα έξοδα σε αρώματα, λουλούδια και ποτά

Δαπάνες για στάθμευση και κίνηση αυτοκινήτων που ανήκουν σε πρώην εργαζόμενους ή παιδιά εργαζομένων στη ΔΕΗ, για εκδρομές ή φιλοξενία ατόμων, για εκτύπωση περιοδικών που δεν αποστέλλονταν στους παραλήπτες, για μελέτη που δεν πραγματοποιήθηκε, ή ακόμη αφορούν αγορές λουλουδιών, αρωμάτων, ποτών, ηλεκτρονικών υπολογιστών που δεν ελέγχθηκε για ποιό σκοπό αγοράστηκαν και ποιοι τους πήραν.

Αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο πόρισμα-καταπέλτη που παρέδωσε τη Τετάρτη ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζής στην υπουργό ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμίλη και αφορούν τη διαχείριση των κονδυλίων της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Στο εν λόγω πόρισμα, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, κρίνονται παράνομες όλες τις ενισχύσεις που κατέβαλε η ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ οι οποίες στο διάστημα 1999 - 2010 (μαζί με τα ποσά που αποδόθηκαν στον Οργανισμό Κοινωνικών Δραστηριοτήτων της ΓΕΝΟΠ) έφθασαν στα 31,2 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται, επίσης, πως παράνομο κρίθηκε από τον επιθεωρητή και το δάνειο των 500.000 ευρώ που πήρε η ΓΕΝΟΠ από τη διοίκηση της επιχείρησης, ενώ από τον έλεγχο προέκυψε και φορολογικό ζήτημα αναφορικά με το μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος που ισχύει για τους εργαζόμενους στην επιχείρηση, για το οποίο ζητήθηκε η συνδρομή του υπουργείου Οικονομικών.

Το πόρισμα του επιθεωρητή, θα διαβιβαστεί και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών καθώς "προκύπτουν νομικά θέματα" ενώ η υπουργός ζήτησε από τη διοίκηση της ΔΕΗ να "παγώσουν" όλες οι καταβολές προς τη ΓΕΝΟΠ μέχρι την τελική διευθέτηση του θέματος.

Ανακοίνωση ΠΑΜΕ

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ καταγγέλλει "την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τα παπαγαλάκια των αστικών ΜΜΕ, οι οποίοι για καμία κάθαρση και για καμία διαφάνεια δεν κόπτονται. Η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής να έρθουν στην επιφάνεια τέτοιου είδους καταστάσεις, έχει σα σκοπό να διευκολύνει την προπαγάνδα της κυβέρνησης, η οποία κατασυκοφαντεί τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, προκειμένου η πλήρης εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρενέργειας να πραγματοποιηθεί με τις ελάχιστες λαϊκές αντιδράσεις".