Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Δύο πράγματα ξεκαθαρίζει, μιλώντας στο newpost, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αιμοδοτών, για τους εθελοντές της Καβάλας:

  • Πρώτον, δεν είναι σύλλογος αλλά Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία.
  • Δεύτερον, δεν κλήθηκαν να πληρώσουν το «μνημονιακό» τέλος επιτηδεύματος, αλλά τον φόρο επιτηδεύματος που ισχύει εδώ και σχεδόν 15 χρόνια για τις εταιρείες.

Όπως εξηγεί ο Χρήστος Πρωτόπαππας «Κανένας σύλλογος, μέλος της Ομοσπονδίας, δεν έχει φορολογηθεί. Όλοι οι Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών έχουν ιδρυθεί ως Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί. Σε αντίθεση με τον Σύλλογο της Καβάλας, στο κατασταστικό του οποίου αναφέρεται ότι πρόκειται για Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία».

Όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο σύλλογος αυτός ιδρύθηκε πολύ πρόσφατα, μέσα στο 2013. «Αρχικά ζήτησαν να γίνουν μέλη της Ομοσπονδίας και τους εγγράψαμε στο μητρώο, όμως δεν τήρησαν κάποιους όρους και προϋποθέσεις, όπως το να ενημερώνουν την Ομοσπονδία για τις δράσεις που διοργανώνουν αλλά και για το αίμα που καταφέρνουν να συγκεντρώσουν».

Και προσθέτει με νόημα ο Χρήστος Πρωτόπαππας: «Οι σύλλογοι που είναι μέλη μας, δεν διεκδικούν ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης, ζουν από τις συνδρομές των μελών τους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά τις διαστάσεις που πήρε το θέμα της φορολόγησης του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Καβάλας, υπήρξε εκ νέου επικοινωνία με την Ομοσπονδία:

«Μας είπαν ότι δημιουργήθηκαν ως Εταιρία και όχι ως Οργανισμός γιατί ήταν πιο φτηνά τα συμβολαιογραφικά».

Πάντως η Ομοσπονδία αποφάσισε, εκ νέου, να δώσει στη δημοσιότητα τον φορολογικό οδηγό, σύμφωνα με τον οποίο πρέπει να ιδρύονται οι κατά τόπους σύλλογοι αιμοδοτών, για να μην πέσουν και άλλοι στην ίδια παγίδα.