Απίστευτο και όμως ελληνικό. Στο βιβλίο Φυσικής της Ε' δημοτικού υπάρχει η φρικιαστική εικόνα ενός μπλέντερ με... ανθρώπους στο εσωτερικό του!

Στην ενότητα του βιβλίου «Ερευνώ και Ανακαλύπτω» που περιγράφονται τα μείγματα υπάρχει η εικόνα του ιάπωνα καλλιτέχνη Άιντα Μακότο στην οποία υπάρχουν κορίτσια μέσα σε ένα μπλέντερ.

Η εικόνα αυτή στο κάτω μέρος των σελίδων 19-20 απευθύνεται σε παιδιά 10 ετών.

Σε τι εξυπηρετεί ακριβώς η εικόνα αυτή στο βιβλίο; Το ερώτημα είναι ρητορικό.

 

 

Αντικαθιστά την εικόνα το υπουργείο Παιδείας

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να προχωρήσει στην αντικατάσταση της επίμαχης εικόνας.

Σε ανακοίνωσή του, ο υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος αναφέρει ότι πρόκειται κατά γενική ομολογία για ένα πολύ καλό βιβλίο και ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε η πρόθεση να προβληθεί η εικόνα ενός έργου τέχνης με αυτό το περιεχόμενο.

Οι συγγραφείς από την πλευρά τους δήλωσαν ότι έλαβαν την εικόνα από επίσημο ιστότοπο, όπως και εκατοντάδες άλλες, χωρίς ποτέ να υποψιαστούν για το περιεχόμενο του μπλέντερ. Ήταν δηλαδή ένα λάθος αβλεψίας.

Μετά την αποκάλυψη του περιεχομένου ωστόσο το υπουργείο έδωσε εντολή να αποσυρθεί άμεσα η εικόνα από την ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου, όπως, επίσης, και να αφαιρεθεί κατά την επανεκτύπωση του βιβλίου.

Β.Β.