current views are: 1

21 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση19:19

Χρυσοχοΐδης: Στρατηγικό ζήτημα ο σιδηρόδρομος από Στρυμόνα μέχρι Πύθιο

Στη Θράκη βρέθηκε σήμερα ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Δημοσίευση 19:19’
αρθρο-newpost

Στη Θράκη βρέθηκε σήμερα ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Στη Θράκη βρέθηκε σήμερα ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σε σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη,  μεταξύ του υπουργού, του περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη και τοπικών παραγόντων εξετάστηκε η πορεία εκτέλεσης των έργων στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

«Βρίσκομαι σήμερα στη Θράκη για λόγους ευθύνης και για κανέναν άλλο λόγο. Δεν ήρθα για να περιγράψω έργα ή να καταθέσω λίστα από υποσχέσεις, ήρθα να ανακοινώσω μια σειρά από πολύ συγκεκριμένα πράγματα και να ξεκινήσουμε αμέσως την υλοποίησή τους» υπογράμμισε ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ).

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν επί τάπητος οι πρωτοβουλίες του υπουργείου για την ανάπτυξη του σιδηροδρόμου στον Έβρο και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη γενικότερα. Ως το τέλος του 2014 ολοκληρώνεται η σύνδεση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με τον σιδηροδρομικό άξονα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις να καταστεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης κόμβος για τη διαμεταφορά προϊόντων προς τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και την Κωνσταντινούπολη, παρακάμπτοντας τον Βόσπορο και τα στενά των Δαρδανελίων.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, έχει προταθεί για ένταξη στο «πακέτο επενδύσεων Γιούνκερ» το έργο της ηλεκτροκίνησης, της τηλεδιοίκησης και της αναβάθμισης του άξονα Στρυμόνα-Δράμας-Αλεξανδρούπολης, μήκους 367 χλμ και Αλεξανδρούπολης-Ορμενίου, μήκους 195 χλμ. Η ηλεκτροκίνηση θα μειώσει το κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων από τον Έβρο στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα σχεδόν κατά 50%, δίνοντας επιπρόσθετη ώθηση στις τοπικές βιομηχανίες. Παράλληλα, θα αναβαθμιστούν το Πύθιο και το Ορμένιο ως πύλες εισόδου φορτίων από την Τουρκία προς τις χώρες τις Κεντρικής και της Δυτικής Ευρώπης σιδηροδρομικά και για την εξαγωγή προϊόντων από το λιμάνι προς τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ενός σημαντικού εμπορευματικού κέντρου στην Αλεξανδρούπολη, που θα ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.


σχετικα αρθρα