Εκδικάστηκε σήμερα η υπόθεση της έκδοσης στην Ελλάδα της πρώην δικαστικού Τόνιας Ηλία στο εφετείο του Λονδίνου.

Η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου αναμένεται να βγει τις επόμενες εβδομάδες.

Η Τόνια Ηλία δεν βρισκόταν στην αίθουσα καθώς, όπως εξήγησε ο συνήγορός της, αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα μάτια της. Παρόλα αυτά η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε κανονικά.

Στο δικαστήριο κατατέθηκε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο το υπουργείο Δικαιοσύνης δεσμεύεται ότι η εκζητούμενη θα κρατηθεί στην νέα πτέρυγα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Αυτή η επιστολή - εγγύηση την οποία υπογράφει ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου κρίθηκε απαραίτητη γιατί επανειλημμένα έχουν αμφισβητηθεί οι συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές. Παράλληλα, όπως τονίζεται, η νέα πτέρυγα πληρεί όλα τα διεθνή στάνταρ.

Πρώτος κατέθεσε μέσω βιντεοτηλεφώνου από την Αθήνα, ο επίκουρος καθηγητής Σωφρονιστικής Πολιτικής στο τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Νικόλαος Κουλούρης που αμφισβήτησε την νομική δεσμευτικότητα της εν λόγω εγγύησης. Όπως υπογράμμισε η τοποθέτηση κρατουμένων σε συγκεκριμένους χώρους είναι αρμοδιότητα αποκλειστικά και μόνο του συμβουλίου της φυλακής. «Αυτή είναι μια πολιτική βεβαίωση και όχι μια βεβαίωση η οποία βασίζεται στον νόμο», είπε χαρακτηριστικά.

Δεύτερος κατάθεσε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης και αυτός μέσω βιντεοτηλεφώνου που τόνισε με τη σειρά του ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν μπορεί να ορίσει τον τόπο κράτησης των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές. «Δεν έχει αυτή την αρμοδιότητα», επεσήμανε ο κ. Τσιτσελίκης. Μιλώντας για τις συνθήκες κράτησης επεσήμανε ότι δύο είναι τα βασικά προβλήματα. Από την μια η πληθώρα τροφίμων και από την άλλη η έλλειψη σωφρονιστικών υπαλλήλων. Όπως υπογράμμισε ακόμη και ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει επισημάνει αυτά τα προβλήματα και μάλιστα με δημόσια ομιλία του.

Το μεγαλύτερο μέρος της ακροαματικής διαδικασίας αναλώθηκε στα επιχειρήματα της υπεράσπισης για «τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές». Όπως υποστήριξε ο δικηγόρος της κ. Ηλία η υγεία της πελάτισσάς του κινδυνεύει να κλονιστεί ακόμη παραπάνω αν τελικά εκδοθεί στην Ελλάδα. Επίσης επανέλαβε πολλές φορές την θέση των δύο εμπειρογνώμων καθηγητών που κατέθεσαν στην υπόθεση για την νομική υπόσταση της επιστολής του υπουργού Δικαιοσύνης.