Γράφει η Ντία Μούλου

Έφτασε η ώρα για τις νέες ανακοινώσεις, σχετικά με τα ευρήματα στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης και την επόμενη φάση των εργασιών, με την αγωνία να βρίσκεται στο «κόκκινο». 

Ειδικότερα, στη 1 το μεσημέρι ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο Μουσείο της Αμφίπολης, ενώ νωρίτερα θα προηγηθεί ενημέρωση από την επικεφαλής αρχαιολόγο της ανασκαφής, Κατερίνα Περιστέρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά θα γίνει μια ανασκόπηση των ανασκαφικών εργασιών στον τύμβο Καστά από το 2010 έως σήμερα, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό εάν θα δοθούν στη δημοσιότητα νέες φωτογραφίες.

Στη συνέχεια, αναμένονται ανακοινώσεις για το εργαστήριο που θα αναλάβει την ανθρωπολογική μελέτη του σκελετού, ο οποίος βρέθηκε στον τάφο. Υπενθυμίζεται πως προ ημερών, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, είχε προαναγγείλει ότι η εξέταση του σκελετού θα πραγματοποιηθεί από έλληνες επιστήμονες, με απόφαση του Κώστα Τασούλα. 

«Ο υπουργός είπε ότι θα είναι Έλληνες οι επιστήμονες και πιστεύω ότι είναι σωστό αυτό. Δόξα τω Θεώ έχουμε καλό δυναμικό», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μενδώνη, ενώ ως προς το αν θα γίνει και εξέταση DNA η ίδια είπε ότι αυτό θα αποφασιστεί μετά από συζήτηση. 

Επιπλέον, ο κ. Τασούλας θα ενημερώσει τους δημοσιογράφους για τη συνέχιση των εξωτερικών αποχωματώσεων, αλλά ενδεχομένως και για τα πρώτα στοιχεία που έχει δώσει η γεωφυσική διασκόπηση, την οποία διενεργεί το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, όσον αφορά στην ύπαρξη και άλλων ταφικών μνημείων στον τύμβο Καστά.

Σημειώνεται πως μία εβδομάδα αργότερα, το Σάββατο 29 Νοεμβρίου στις 11:00 θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της ανασκαφικής περιόδου στον λόφο Καστά, από την έφορο Αρχαιοτήτων Σερρών, Κατερίνα Περιστέρη και τους συνεργάτες της, στην Αθήνα, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ερωτήματα που μένουν αναπάντητα

Κι ενώ με την αποκάλυψη του σκελετού ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των ανασκαφικών εργασιών στον τάφο της Αμφίπολης, τα ερωτήματα που παραμένουν είναι πολλά και ζητούν απαντήσεις.

1. Ο σκελετός που βρέθηκε στο όρυγμα του τρίτου θαλάμου είναι και ο κύριος νεκρός ή υπάρχει κι άλλη ταφή; Υπάρχει και τέταρτος θάλαμος στο ταφικό μνημείο; Αυτά θα γίνουν γνωστά μόλις ολοκληρωθούν οι ανασκαφές και σε ολόκληρο τον τύμβο Καστά.

2. Μπορεί ο σκελετός να μην ανήκει στον νεκρό του τάφου; Εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να ισχύει ένα τέτοιο σενάριο. Σε άλλες περιπτώσεις μακεδονικών τάφων έχει γίνει νεότερη ταφή μέσα στα μπάζα, στην επίχωση που δημιουργήθηκε μετά τη σύληση του τάφου. Όμως, στην περίπτωση του τύμβου Καστά δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο καθώς το αμμώδες υλικό με το οποίο είναι γεμάτος ο τάφος είτε μπήκε από πλημμύρα που προκάλεσε η υπερχείλιση του ποταμού Στρυμόνα, όπως εκτιμούν πολλοί αρχαιολόγοι, είτε προστέθηκε επί τούτου για σφράγιση του μνημείου, σύμφωνα με την ανασκαφική ομάδα. 

3. Ο νεκρός ήταν άνδρας ή γυναίκα; Το συγκεκριμένο ερώτημα θα απαντηθεί μόνο όταν εξεταστούν τα οστά από ειδικό εργαστήριο. Αξίζει να σημειωθεί πως επειδή η λεκάνη του σκελετού βρέθηκε σπασμένη, είναι αρκετά δύσκολο με εξωτερική μόνο παρατήρηση να διαπιστωθεί το φύλο του νεκρού. 

4. Γιατί ο νεκρός ετάφη σε ξύλινο φέρετρο και δεν αποτεφρώθηκε; Πολλοί θεωρούν παράξενο το γεγονός ότι ο νεκρός της Αμφίπολης ετάφη και μάλιστα κάτω από το δάπεδο, καθώς τις σορούς των Μακεδόνων τις αποτέφρωναν.

5. Πού πήγαν τα κτερίσματα; Ενδεχομένως οι τυμβωρύχοι να μπήκαν περισσότερες από μία φορές και μάλιστα να «σκούπισαν» τον τάφο, μιας και συνήθως οι αρχαιολόγοι στους συλημένους τάφους βρίσκουν είτε φύλλα χρυσού στις γωνίες, είτε οστέινες διακοσμήσεις, είτε δαχτυλίδια, τα οποία ξέφυγαν από τους αρχαιοκάπηλους.