current views are: 1

22 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση13:13

Δεν ήταν ταριχευμένος ο νεκρός της Αμφίπολης

Διευκρινίσεις σχετικά με το σκελετό που βρέθηκε στην Αμφίπολη έκανε η Λίνα Μενδώνη κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. 

Δημοσίευση 13:13’
αρθρο-newpost

Διευκρινίσεις σχετικά με το σκελετό που βρέθηκε στην Αμφίπολη έκανε η Λίνα Μενδώνη κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. 

Διευκρινίσεις σχετικά με το σκελετό που βρέθηκε στην Αμφίπολη έκανε η Λίνα Μενδώνη κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. 

Σύμφωνα με τη γ.γ του υπουργείου Πολιτισμού ο σκελετός δεν ήταν ταριχευμένος. Η κατάσταση του σκελετού σύμφωνα με την ίδια ήταν «σε καλή κατάσταση αλλά η ανθρωπολογική έρευνα θα μας δείξει ακριβώς. Εντύπωση προκαλεί ότι μερικά οστά βρέθηκαν εντός του ορύγματος και άλλα εκτός αυτού».

Τέλος, όπως αναφέρει το amfipoli-news.com, επισήμανε ότι «δεν γνωρίζουμε αν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί εξέταση dna και αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση του σκελετού. Τα πρώτα αποτελέσματα που θα προκύψουν από την ανθρωπολογική έρευνα θα είναι το φύλο και η ηλικία στην οποία πέθανε».

Νωρίτερα ο υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας  ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τα νέα ευρήματα, που αποκαλύφθηκαν από τον πρώτο καθαρισμό των επιστυλίων και θα ακολουθήσει και επεξεργασία τους με λέιζερ, καθώς και άλλες διαδικασίες. Όπως δήλωσε, υπάρχουν υποψίες ανθρώπινων αναπαραστάσεων στα επιστύλια που βρέθηκαν στον τρίτο χώρο του τύμβου Καστά.

 Όπως σημείωσε ο υπουργός «αυτές οι πρώτες ενδείξεις εμφανίζουν χρωματισμούς και αχνές απεικονίσεις προσώπων, οι οποίες με την πρόοδο της συντήρησης θα γίνουν πιο ευδιάκριτες και συνεπώς και οι ανακοινώσεις μας θα γίνουν πιο ευδιάκριτες».

Ειδικότερα, ο υπουργός πολιτισμού σημείωσε:

«Έχουμε να κάνουμε μελέτες στερέωσης, πολλές συντηρήσεις, ώστε αυτό το μνημείο όσο το δυνατόν γίνεται και σε χρόνους αρχαιολογικούς να είναι ορατό και να το θαυμάζουν όλοι. Θέλω να πω, επίσης, ότι αυτή η εποποιία, αυτή η περιπέτεια της Αμφίπολης προφανώς δεν τελειώνει εδώ. Έχουμε πολλά στάδια ακόμη να δούμε, τα οποία θα τα δούμε και θα τα θαυμάσουμε με τη βοήθεια των σπουδαίων Ελλήνων αρχαιολόγων και όλων των άλλων επιστημόνων. Έχουμε εξαιρετική συνεργασία με το ΑΠΘ, το οποίο ξεκίνησε προ ημερών την ηλεκτρική τομογραφία μιας περιοχής γύρω στα τρία στρέμματα πάνω από την ανασκαφή. Αυτή η τομογραφία της ανασκαφής θα μας βοηθήσει να αποφασίσουμε. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία της σωστικής συντήρησης των ευρημάτων. Εδώ στο μουσείο της Αμφίπολης γίνονται οι εργασίες και ήταν χθες εδώ και οι επικεφαλής του τμήματος συντήρησης του υπουργείου στο πλαίσιο αυτής της συντήρησης».

Όσον αφορά τον σκελετό, που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, ο υπουργός επισήμανε ότι θα διερευνηθεί και θα αξιολογηθεί από Ελληνες επιστήμονες.

Ταυτόχρονα, μπαίνουμε στη φάση της επιστημονικής διαδικασίας, με τις απαιτούμενες μελέτες ιστορικών, αρχαιολόγων, γεωλόγων και άλλων επιστημόνων, που θα ολοκληρωθούν σε βάθος πέντε χρόνων. 

Μέρος αυτής είναι και η γεωφυσικής διασκόπησης του τύμβου.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, «Η Αμφίπολη είναι η κορωνίδα των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής και όχι μόνον. Πρόκειται για ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα, το οποίο προστίθεται στο σπουδαίο μωσαϊκό των πολιτιστικών επιτευγμάτων της Ελλάδας».  


σχετικα αρθρα