Στα ευρήματα στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη αναφέρεται η  Αμερικανίδα αρχαιολόγος, Ντόροθι Κινγκ.

Σε ανάρτηση στο ιστολογίο της, η Κινγκ γράφει για τις χθεσινές δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Πολιτισμού από την Αμφίπολη. Αρχικά η αρχαιολόγος επιχειρεί να ξεκαθαρίσει τη θέση της, όσον αφορά στον Τύμβο καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, την ανησυχεί λίγο το γεγονός οι Έλληνες την συνδέουν υπερβολικά με την Αμφίπολη.

Η ίδια δηλώνει χαρούμενη που μπορεί και έχει τη δυνατότητα να εξηγεί και να γράφει για τις ανασκαφές, ωστόσο, τονίζει ότι θα περιμένει την Κατερίνα Περιστέρη να παρουσιάσει τα εκπληκτικά ευρήματα και «να αποκαλύψει την Πρώτη Πράξη του έπους της Αμφίπολης».

Η αρχαιολόγος αναφέρει ότι η περιγραφή των πρώτων ανθρώπινων παραστάσεων σε ζωφόρους στην τρίτη αίθουσα και το γεγονός ότι εξετάζονται με λέιζερ, «δείχνει» ότι ήταν ζωγραφισμένες.

Σύμφωνα με την  Ντόροθι Κινγκ, παρόμοιες ζωγραφισμένες φιγούρες βρέθηκαν και στο εσωτερικό του τάφου του Εκατόμνου, στην περιοχή Μύλασσα της Καρίας στην Τουρκία, ενώ όπως τονίζει, σε αντίθεση με τα γλυπτά, «αυτού του είδους τα έργα ζωγραφικής μπορεί να εξασθενίσουν και να εξαφανιστούν γρήγορα», εάν δεν τα προσέξει και δεν τα χειριστεί κανείς σωστά.

Ταυτόχρονα τάσσεται εκ νέου στο πλευρό της Κατερίνας Περιστέρη, λέγοντας ότι η ομάδα της «είναι μια από τις καλύτερες στον κόσμο».