«Καθηλωμένη» η ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης παρά τις μειωμένες τιμές

«Καθηλωμένη» η ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης παρά τις μειωμένες τιμές
Photo: Intimenews Photo Agency


Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Και ήρθε στη χώρα και έδειξε... τα «δόντια» του ο χειμώνας.

Όμως τα τηλέφωνα στις επιχειρήσεις εμπορίας πετρελαίου θέρμανσης... δεν χτυπάνε.

Το πολύτιμο καύσιμο παραμένει προϊόν που «δεν φεύγει», όπως λένε οι έμποροι.

«Η τιμή έχει πέσει πολύ, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης έχει μειωθεί, αλλά και πάλι ο κόσμος δεν αγοράζει», λέει στο newpost ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η πώληση πετρελαίου θέρμανσης καταγράφει μια αύξηση 20% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2013, αλλά οι έμποροι το χαρακτηρίζουν... «λίγο πιο πάνω από τον πάτο».

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ασμάτογλου «το 2013 η πτώση ήταν 70% σε σχέση με του 2012, που επίσης είχε μια πτώση 70% σε σχέση με το 2011. Δεν υπήρχε περίπτωση να πάει πιο κάτω, μόνο αύξηση θα καταγράφαμε φέτος. Αλλά η αύξηση 20% στις πωλήσεις, όταν έχει μειωθεί 20% η τιμή και 30% ο φόρος, είναι ένα τίποτα», λέει χαρακτηριστικά.

Γιατί δεν αγοράζουν οι καταναλωτές

Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, η δυνατότητα των καταναλωτών για τέτοιου είδους αγορές έχει εξαντληθεί.

Όπως λένε στο newpost πολλοί διαχειριστές πολυκατοικιών, υπάρχει αδυναμία πληρωμής κοινοχρήστων σε ποσοστό που ξεπερνά το 50%.

Οι καταναλωτές, με τη σειρά τους, προτιμούν τα πιο φθηνά ξύλα-όσοι έχουν τζάκια και ξυλόσομπες- ή τις ηλεκτρικές σόμπες και τα κλιματιστικά, που αν και καταναλώνουν το πιο ακριβό ρεύμα, τουλάχιστον δεν χρειάζεται να το πληρώσουν τοις μετρητοίς.
 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο