Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Και ήρθε στη χώρα και έδειξε... τα «δόντια» του ο χειμώνας.

Όμως τα τηλέφωνα στις επιχειρήσεις εμπορίας πετρελαίου θέρμανσης... δεν χτυπάνε.

Το πολύτιμο καύσιμο παραμένει προϊόν που «δεν φεύγει», όπως λένε οι έμποροι.

«Η τιμή έχει πέσει πολύ, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης έχει μειωθεί, αλλά και πάλι ο κόσμος δεν αγοράζει», λέει στο newpost ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η πώληση πετρελαίου θέρμανσης καταγράφει μια αύξηση 20% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2013, αλλά οι έμποροι το χαρακτηρίζουν... «λίγο πιο πάνω από τον πάτο».

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ασμάτογλου «το 2013 η πτώση ήταν 70% σε σχέση με του 2012, που επίσης είχε μια πτώση 70% σε σχέση με το 2011. Δεν υπήρχε περίπτωση να πάει πιο κάτω, μόνο αύξηση θα καταγράφαμε φέτος. Αλλά η αύξηση 20% στις πωλήσεις, όταν έχει μειωθεί 20% η τιμή και 30% ο φόρος, είναι ένα τίποτα», λέει χαρακτηριστικά.

Γιατί δεν αγοράζουν οι καταναλωτές

Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, η δυνατότητα των καταναλωτών για τέτοιου είδους αγορές έχει εξαντληθεί.

Όπως λένε στο newpost πολλοί διαχειριστές πολυκατοικιών, υπάρχει αδυναμία πληρωμής κοινοχρήστων σε ποσοστό που ξεπερνά το 50%.

Οι καταναλωτές, με τη σειρά τους, προτιμούν τα πιο φθηνά ξύλα-όσοι έχουν τζάκια και ξυλόσομπες- ή τις ηλεκτρικές σόμπες και τα κλιματιστικά, που αν και καταναλώνουν το πιο ακριβό ρεύμα, τουλάχιστον δεν χρειάζεται να το πληρώσουν τοις μετρητοίς.