Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση του προέδρου του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής και αντιπρύτανη του ΑΠΘ, Γιάννη Τζιφόπουλου, σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «πρέπει να φασιστοποιηθούμε όσοι είμαστε σε θέσεις εξουσίας», γιατί «δεν αλλάζει αλλιώς ο Έλληνας».

Ο κ. Τζιφόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή είπε ακόμη πως όποιος παραφέρεται πρέπει να «τρώει μια σφαλιάρα, όπως γίνεται στη Γερμανία, στον Καναδά, στην Αυστραλία».

Από την πλευρά του, ο σύλλογος φοιτητών του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα και το βίντεο, εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καταγγέλλει τον αντιπρύτανη για τις «κατάπτυστες δηλώσεις του».

Μεταξύ άλλων, οι φοιτητές σημειώνουν:

«Οι νέοι πρυτάνεις της βίας και της καταστολής, με πρωτοπόρο τον Φορτσάκη, προβαίνουν από τους τρεις πρώτους μήνες ανάληψης της εξουσίας τους σε πρακτικές αυταρχισμού και τρομοκράτησης μέσα στο πανεπιστήμιο. Άλλοτε με ΜΑΤ κι εισαγγελείς, άλλοτε με μπράβους, θυματοποιημένες πλην επιθετικές καταγγελίες κι απειλές πειθαρχικών διώξεων σε βάρος φοιτητών, οι νέες πρυτανείες παίρνουν ξεκάθαρα θέσεις μάχης ενάντια στα κεκτημένα του φοιτητικού κινήματος, στο πανεπιστημιακό άσυλο, στον φοιτητικό συνδικαλισμό, στις ριζοσπαστικές μορφές πάλης και τις αγωνιστικές μας αποφάσεις».

Και προσθέτουν:

«Με τις κυβερνητικές πλάτες και τον Λοβέρδο να θαυμάζει την πυγμή και το σθένος τους, οι πρυτανείες στο σύνολό τους έχουν βαλθεί να αλλάξουν άρδην τη φυσιογνωμία του ελληνικού πανεπιστημίου παγιώνοντας το κυβερνητικό δόγμα 'ησυχία, τάξη και ασφάλεια', στρώνοντας το δρόμο για ένα πανεπιστήμιο θεσμοποιημένου αυταρχισμού, έτσι όπως περιγράφεται από το νέο καταστατικό λειτουργίας των Ιδρυμάτων, τον Οργανισμό. Ζωτικό κομμάτι μιας τέτοιας Πρυτανείας είναι και ο πρόεδρος του τμήματος Φιλολογίας, Γ. Τζιφόπουλος».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, τονίζουν πως «σε ρόλο αντιπρύτανη ακαδημαϊκών υποθέσεων, ο Τζιφόπουλος στηρίζει και συμμετέχει ενεργά στις αυταρχικές κινήσεις της νέας Πρυτανείας του ΑΠΘ με επικεφαλής τον Π. Μήτκα. Κινήσεις οι οποίες μεταφράζονται σε: τοποθέτηση μπράβων έξω από την αίθουσα της Συγκλήτου προκειμένου να παρεμποδιστεί η παρέμβαση των φοιτητικών συλλόγων στην διαδικασία της, καταναγκαστικό και παράνομο κλειδαμπάρωμα εργαζομένων στο κτίριο διοίκησης, lock out του κτιρίου διοίκησης προκειμένου οι φοιτητικοί σύλλογοι να μην υλοποιήσουν τις αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων για κατάληψη της Πρυτανείας. Αντίστοιχες κατευθύνσεις και κινήσεις εξειδικεύονται και στο εσωτερικό του Τμήματος Φιλολογίας με τις αυταρχικές επιλογές του Τζιφόπουλου ως προέδρου του τμήματος ήδη από το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος».

«Προφανώς» συνεχίζουν «η νέα του καρέκλα και οι 'πλάτες' συνολικά των αυταρχικών πρυτανειών είναι αυτή που τον οδηγεί με επικίνδυνη ευκολία σε δηλώσεις 'πρέπει να φασιστοποιηθούμε όσοι κατέχουμε θέσεις εξουσίας', προδίδοντας τελικά την χουντικής έμπνευσης πολιτική του και τη νοσταλγία του στο πανεπιστήμιο της επταετούς δικτατορίας».

«Οι νέες πρυτανείες, οι εκφραστές και υποστηρικτές της θα στοχοποιούνται στο εξής μόνιμα από τις αγωνιστικές αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων μέχρι να παραιτηθούν, παίρνοντας μαζί τους τους οργανισμούς, τις διαγραφές και το σύνολο της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης», καταλήγει η ανακοίνωση.