current views are: 1

25 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση19:52

Βαρύ κατηγορητήριο για τον Θεόδωρο Τσουκάτο

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου παραπέμπεται ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη, Θεόδωρος Τσουκάτος για τα αδικήματα της άμεσης συνέργειας σε παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος, με την επιβαρυντική περίσταση του Ν1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου. 

Δημοσίευση 19:52’
αρθρο-newpost

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου παραπέμπεται ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη, Θεόδωρος Τσουκάτος για τα αδικήματα της άμεσης συνέργειας σε παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος, με την επιβαρυντική περίσταση του Ν1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου. 

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου παραπέμπεται ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη, Θεόδωρος Τσουκάτος, για τα αδικήματα της άμεσης συνέργειας σε παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος, με την επιβαρυντική περίσταση του Ν1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου. 

Όπως αποκάλυψε χθες το newpost, ο πρώην ταμίας του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης, σε περίπτωση που γίνει δεκτή η πρόταση του εισαγγελέα Γαληνού Μπρή από το Συμβούλιο Εφετών.

Στην ογκώδη δικογραφία των 2368 σελίδων περιγράφονται οι δαιδαλώδεις διαδρομές της μίζας από τη μητρική SIEMENS στη Γερμανία, μέχρι τους τελικούς αποδέκτες στην Ελλάδα, για την προώθηση της σύμβασης 8002 με τον ΟΤΕ που ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο τουλάχιστον κατά 70 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο Θόδωρος Τσουκάτος δέχθηκε δύο εμβάσματα συνολικού ύψους 1 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων, μέσω ενός λαβύρινθου τραπεζικών διαδρομών ώστε να χαθούν τα ίχνη του χρήματος.

Συγκεκριμένα, το Δεκέμβριο του 1998 διακινήθηκαν από «ύποπτο» λογαριασμό σε τράπεζα της Αυστρίας, δυο εμβάσματα ύψους ενός εκατ. γερμανικών μάρκων, τα οποία κατέληξαν σε τραπεζικό λογαριασμό στην Ολλανδία με δικαιούχο τον επιχειρηματία Ηλία Πιταούλη. Σύμφωνα με την εκτίμηση του εισαγγελέα, ο Τσουκάτος έδωσε στον Μιχάλη Χριστοφοράκο τα στοιχεία του λογαριασμού του επιχειρηματία Ηλία Πιταούλη, ενώ σημειώνεται ότι ο πρώην Ταμίας του ΠΑΣΟΚ πήρε τα στοιχεία αυτά από τον Στέλιο Βίο «με τον οποίο ο ίδιος και η σύζυγός του Πόπη Τσουκάτου διατηρούσαν στενές φιλικές σχέσεις καθώς την είχε βοηθήσει κατά τον προεκλογικό της αγώνα το 1996, όταν ήταν υποψήφια Βουλευτής της Α’ εκλογικής περιφέρειας Αθηνών…»

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, το ποσό μοιράστηκε σε μια σειρά από τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα με συνδικαιούχο ένα κοινό πρόσωπο, τον κατηγορούμενο Γεώργιο Γενναίο. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα ο Γ. Γενναίος «απασχολείτο από το έτος 1997, ως προσωπικό γενικών καθηκόντων, στο γραφείο που διατηρούσε ο Θεόδωρος Τσουκάτος, ως μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ» στη Χαρ. Τρικούπη.

Τελικά όλα τα χρήματα συγκεντρώθηκαν από τους δικαιούχους των λογαριασμών και παραδόθηκαν από τους Στυλιανό Βίο και Γεώργιο Γενναίο στον Θεόδωρο Τσουκάτο  και τελικά κατέληξαν σε στελέχη – υπαλλήλους της ΟΤΕ ΑΕ».

Ο εισαγγελέας επισημαίνει ότι «το έμβασμα του παραπάνω ποσού …έγινε στο πλαίσιο παροχής χρηματικών ωφελημάτων, που είχαν υποσχεθεί τα στελέχη της εταιρείας ΖΗΜΕΝΣ ΑΕ σε υπαλλήλους της ΟΤΕ ΑΕ, οι οποίοι την αποδέχθηκαν και τελικώς την έλαβαν».

Μ.Π.


σχετικα αρθρα