Στη σύλληψη ενός 40χρονου συμπολίτη μας προχώρησαν χθες οι άνδρες της Ασφάλειας Κω σε συνεργασία με το τμήμα δίωξης Αρχαιοκαπηλίας για παράνομη κατοχή αρχαιολογικών ειδών τέχνης.

Σε έρευνα που πραγματοποίησαν χθες στο σπίτι του διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν πάνω από 300 αρχαία αντικείμενα,αφήνοντας τους αρχαιολόγους έκπληκτους από την τεράστια συλλογή την οποία διατηρούσε.

Ο 40χρονος άνδρας φαίνεται πως δεν τα προόριζε για πώληση αλλά έκανε τη δικιά του συλλογή και όπως διαπιστώθηκε από τους αρχαιολόγους που τα έλεγξαν πρόκειται συλλογή ανεκτίμητης αξίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πρόκειται για περίπου 300 κομμάτια διαφόρων μεγεθών και χρονολογικών περιόδων, τα οποία βρέθηκαν στην περιοχή Μεσαριά, δίπλα σε εργαστήριο μαρμάρου που διατηρούσε κάτοικος της Κω.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, κάτοικος του νησιού κατήγγειλε στην αστυνομία ότι στο εν λόγω εργαστήριο γινόταν επεξεργασία αρχαίων μαρμάρινων κομματιών μεγάλη αξίας, τα οποία στη συνέχεια διατίθενταν σε ιδιοκτήτες σπιτιών που επιθυμούσαν να τα διακοσμήσουν με πραγματικά έργα τέχνης.

Με βάση την καταγγελία, τα μαρμάρινα κομμάτια υποβάλλονταν σε επεξεργασία ανάλογα με τους χώρους για τους οποίους προορίζονταν και κυρίως τοποθετούνταν σε εισόδους πολυτελών σπιτιών, καθώς και σε τζάκια.

Όπως ήταν φυσικό, οι αρμόδιες αρχές κινητοποιήθηκαν αμέσως, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν ο εισαγγελέας και η αρχαιολογική υπηρεσία, η οποία έστειλε στην περιοχή εκπρόσωπό της, για να κάνει αυτοψία. Η αρχαιολόγος εντόπισε περί τα 600 μαρμάρινα κομμάτια, όμως μόνο τα 150 εξ αυτών φαίνεται ότι υπόκεινται στο νόμο περί αρχαιοτήτων.

Σημειώνεται ότι, με εντολή του εισαγγελέα, ο ιδιοκτήτης του εργαστηρίου συνελήφθη, ενώ από εκείνη τη στιγμή η αρχαιολογία ξεκίνησε την καταγραφή των αρχαίων μαρμάρινων κομματιών.

Ο χώρος φρουρείται από την αστυνομία σε 24ωρη βάση, μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο των αρχαιολόγων και να αποτυπωθούν σε κατάλογο όλα τα ευρήματα.