Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Μαζική ήταν η συμμετοχή στα συλλαλητήρια της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης.

Η συμμετοχή των διαδηλωτών στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ήταν μεγαλειώδης, ενώ το παρών δίνει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος διεξόδου είναι ο δρόμος της ρήξης με τον παραλογισμό των απαιτουμένων και των προαπαιτουμένων της λιτότητας, της διάλυσης της κοινωνικής συνοχής, της καταστροφής της παραγωγικής βάσης της χώρας. Κι αυτό το δρόμο της ρήξης μπορούμε αποτελεσματικά να τον διαβούμε μόνο αν στο προσκήνιο είναι ο λαϊκός παράγοντας».

Στην πορεία του ΠΑΜΕ προς τη Βουλή, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 12:00 και ολοκληρώθηκε περίπου στις 13:30, το παρών έδωσαν ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, καθώς και μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

«Το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για την προστασία των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Δεν αντέχεται άλλο αυτή η κατάσταση, κανείς πλέον δε μπορεί να ζήσει με ψίχουλα. Το ΚΚΕ θα δώσει όλες του δυνάμεις για ανασυγκρότηση του εργατικού λαϊκού κινήματος, για την αλλαγή των συσχετισμών -των πολύ αρνητικών συσχετισμών- μέσα στο εργατικό κίνημα, σε αρχαιρεσίες, στις εκλογές, ενάντια σε όσες ηγεσίες υπονομεύουν τη λαϊκή πάλη, υπονομεύουν τη λαϊκή συμμετοχή. Για να οικοδομήσουμε τη μεγάλη λαϊκή κοινωνική συμμαχία ενάντια στα μονοπώλια, ενάντια στο σύστημά τους, για ριζικές αλλαγές και ανατροπές μέχρι και το επίπεδο της εξουσίας», δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Ταυτόχρονα, το μπλοκ των εκπαιδευτικών πραγματοποίησε συγκέντρωση έξω από το γραφείο του υπουργού Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδου.

Όπως τονίζεται στο ψήφισμα της γενικής απεργίας: «Εμείς οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι που πήραμε μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΓΣΕΕ, διατρανώσαμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τον αγώνα ώστε να μπει οριστικό τέλος στις καταστροφικές πολιτικές των μνημονίων, που εξαθλιώνουν την κοινωνία και πολλαπλασιάζουν τα αδιέξοδα. Όσο κυβέρνηση και τρόικα εμμένουν στην ανάλγητη πολιτική λιτότητας, όσο επιδεικνύουν προσήλωση στην εφαρμογή υφεσιακών πολιτικών, τόσο ο αγώνας θα συνεχίζεται με κάθε μέσο και τρόπο».

Από νωρίς το πρωί, οι εργαζόμενοι που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ομονοίας, όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώθηκαν στα Χαυτεία, ενώ η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν δυναμικά και οι απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Ποιοι απεργούν

Στη σημερινή κινητοποίηση συμμετέχουν  οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και τον Προαστιακό, δάσκαλοι, καθηγητές, εμποροϋπάλληλοι, ενώ σε πολλές πόλεις της περιφέρειας συμμετέχουν και οι Εμπορικοί Σύλλογοι που έλαβαν απόφαση να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα. Εν τω μεταξύ, με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν σήμερα τα νοσοκομεία.

Παράλληλα, στάση εργασίας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία, μετρό, τραμ και τρόλεϋ.

Πιο συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϋ από την έναρξη της βάρδιας μέχρι 09:00 και από 21:00 έως τη λήξη βάρδιας, οι εργαζόμενοι στο μετρό και τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο από την έναρξη της βάρδιας έως 10:00 και από 16:00 έως τη λήξη βάρδιας, οι εργαζόμενοι στο τραμ από την έναρξη της βάρδιας έως 09:00 και από 17:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Επιπλέον, δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια, ενώ η Aegean ανακοίνωσε ακυρώσεις πτήσεων εσωτερικού και εξωτερικού

Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 14:00.