Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Με σπασμούς αποβιβάστηκε από το φορτηγό πλοίο Baris μια νεαρή μετανάστρια η οποία διανύει τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης της.

Η νεαρή γυναίκα μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Ιεράπετρας και από εκεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στον Άγιο Νικόλαο για τη διαδικασία του τοκετού. 

Άλλες δύο έγκυες και δεκατέσσερα ακόμη άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Υπενθυμίζεται ότι με ελικόπτερο super pumα το πρωί της Τετάρτης είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο μια ακόμη νεαρή μέλλουσα μητέρα που αντιμετώπιζε προβλήματα.

Συνολικά 584 άνθρωποι επέβαιναν στο φορτηγό πλοίο που υπέστη μηχανική βλάβη 45 μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης τα ξημερώματα της Τρίτης.

Πρόκειται για 100 παιδιά, 99 γυναίκες και 385 άνδρες, οι οποίοι, από τις πρώτες αναφορές που έχουν οι τοπικές αρχές, προέρχονται κυρίως από τη Συρία, ενώ λιγότεροι έρχονται από το Ιράν και το Αφγανιστάν.

Όπως λέει στο newpost, ο αντιδήμαρχος Ιεράπετρας Μανώλης Λουτσέτης «Έχουμε κάποιους ανθρώπους που γνωρίζουν τη γλώσσα και προσπαθούμε να συλλέξουμε όσες πληροφορίες γίνεται. Πρόκειται για οικογενειάρχες, φοβισμένους ανθρώπους οι οποίοι έζησαν απίστευτη ταλαιπωρία».

«Παραδόθηκαν οι δουλέμποροι»

Δώδεκα άτομα συνελήφθησαν από τους άνδρες του Λιμενικού, σύμφωνα με τον κ. Λουτσέτη.

Όπως λέει ο αντιδήμαρχος, «είναι τα μέλη του πληρώματος, οι οποίοι παραδόθηκαν. Έφτασαν στο λιμάνι με την πρώτη βάρκα».

Τελικά οι συλλήψεις, στη συνέχεια, έφτασαν τις 21, σύμφωνα με τη Λιμενική Αρχή Ιεράπετρας (7 από το πλήρωμα του πλοίου, δύο που φέρονται ως διακινητές και 12 μετανάστες που προκάλεσαν ταραχές εντός του πλοίου).

Στο γυμναστήριο οι μετανάστες

Το φορτηγό πλοίο αγκυροβόλησε σε σημείο που επελέγη, ανοιχτά της Ιεράπετρας.

Στο καράβι επιβιβάστηκαν ομάδες ανδρών Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών και Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών Λιμενικών Αρχών Κρήτης, και ερεύνησαν ενδελεχώς το εσωτερικό του πλοίου, ενώ στη συνέχεια, στο πλοίο επιβιβάστηκε δεκαεξαμελής ομάδα ιατρών, συνοδευόμενη από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και τον περιφερειάρχη της 7ης Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ - ΕΛ.ΑΚΤ.

Αφού έγιναν οι απαραίτητοι ιατρικοί έλεγχοι, άρχισε η μετεπιβίβαση με πλωτά του λιμενικού σώματος, η οποία ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης.

Όλοι μεταφέρθηκαν στο γυμναστήριο της Ιεράπετρας, τους δόθηκαν κουβέρτες και τρόφιμα, ενώ από το λιμενικό θα αρχίσει η μακρά διαδικασία της προανάκρισης.

Ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, συνεχάρη την υγειονομική ομάδα του ΕΚΕΠΥ και του ΚΕΕΛΠΝΟ «για τον άψογο συντονισμό και εκτέλεση μιας σύνθετης υγειονομικής επιχειρήσεως που διασφάλισε μαζί με την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών προς τους μετανάστες και την προστασία της Δημόσιας Υγείας».