Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Το γρίφο της προώθησης των μεταναστών που έφτασαν στην Ιεράπετρα, προσπαθούν να λύσουν οι αρχές. Στο δημαρχείο οι συσκέψεις είναι αλλεπάλληλες, όμως το πλήθος των ανθρώπων που αποβιβάστηκαν από το φορτηγό πλοίο Baris, δημιουργεί πολλά προβλήματα.

Όποια στιγμή θέλουν, μπορούν να φύγουν από το γυμναστήριο της πόλης όπου φιλοξενούνται, οι 350 Σύριοι και οι 20 Παλαιστίνιοι. «Κάποιοι έχουν λίγα χρήματα και έχουν δηλώσει την πρόθεση να φύγουν για την Ιταλία. Οι περισσότεροι, όμως, δεν θα καταφέρουν να φύγουν από τη χώρα και είναι δύσκολο να βρουν και κάποιο κατάλυμμα», λέει στο newpost o δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι περισσότεροι από 200 Κούρδοι από το Ιράκ, Ιρανοί και Αφγανοί. Στις πατρίδες τους, επισήμως, δεν διεξάγεται κάποια σύρραξη και δεν έχουν δικαίωμα πολιτικού ασύλου. Αυτοί πρέπει να μεταφερθούν σε κάποιο κέντρο κράτησης μέχρι την επαναπροώθησή τους, σύμφωνα με τις αρχές.

Το πώς θα γίνει αυτό, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιεράπετρας, ίσως και σήμερα να μεταφερθούν 150 άτομα προς τα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών της χώρας. Οι συνεννοήσεις μεταξύ της δημοτικής αρχής, του Α.Τ Λασιθίου και της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι διαρκείς και μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

Στον εισαγγελέα το πλήρωμα

Επτά άτομα πέρασαν την πόρτα του εισαγγελέα το μεσημέρι της Παρασκευής. Πρόκειται για τα μέλη του πληρώματος του Baris, οι οποίοι αρχικώς είχαν ανακατευτεί στο πλήθος των μεταναστών, αλλά τελικά από τη διαδικασία της προανάκρισης αποκαλύφθηκε ο ρόλος τους.

Αλληλεγγύη από τα Χανιά

Ο Δήμος Χανίων, αναγνωρίζοντας την τεράστια ανάγκη υποστήριξης των μεταναστών, καλεί όσους πολίτες, φορείς και συλλόγους το επιθυμούν να ενισχύσουν με τις προσφορές τους την προσπάθεια στήριξης των συγκεκριμένων ανθρώπων. Προτεινόμενα είδη για συγκέντρωση:

• Τρόφιμα μακράς διαρκείας: όπως ρύζι, όσπρια, ζυμαρικά, ελαιόλαδο, γάλα εβαπορέ, βρεφικό γάλα, αλεύρι, ντοματοχυμό, κ.α.

• Είδη καθαριότητας, προσωπικής υγιεινής και ιματισμού: όπως σαμπουάν, καθαριστικά δαπέδου, χλωρίνη, οδοντόκρεμες, πάνες, κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα, παπλώματα, κ.α.

Ως σημείο συγκέντρωσης των προσφορών ορίζεται η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Χανίων (ισόγειο Δημαρχείου).

 

Ήδη την Παρασκευή πολλοί κάτοικοι του νομού προσέφεραν ό,τι μπορούσαν, ενώ η συγκέντρωση των ειδών πρώτης ανάγκης θα συνεχιστεί και τη Δευτέρα 01/12/2014 και Τρίτη 02/12/2014 τις ώρες: 7:30-15:30.