Ο αυστραλός ιστορικός Τζιμ Κλάβεν παρουσίασε άγνωστες πτυχές της παρουσίας Αυστραλών στρατιωτών και νοσοκόμων που πολέμησαν στην Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, τόσο στον Πρώτο όσο και στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από την αδελφοποίηση της Μελβούρνης με τη Θεσσαλονίκη, ο ιστορικός στάθηκε ιδιαίτερα στις μαρτυρίες των Αυστραλών που πολέμησαν στη Μακεδονία (μαζί με τις βρετανικές δυνάμεις) παρουσιάζοντας φωτογραφίες, επιστολές τους και αναμνηστικά, με στόχο να αναδείξει τους αγώνες της Ελλάδας και της Αυστραλίας σε δύο παγκόσμιους πολέμους.

Σημειώνεται ότι στη Μακεδονία πολέμησε ο παππούς της πρώην αυστραλής πρωθυπουργού Τζούλια Γκίλαρντ, ως Ουαλός. Εκεί υπηρέτησε και η κορυφαία Αυστραλή συγγραφέας Φράνκλιν Μάιλς, η οποία έχει γράψει εκπληκτικά κείμενα και προς τιμή της έχει καθιερωθεί και το κορυφαίο αυστραλιανό λογοτεχνικό βραβείο.
 
«Κάπου 450 Αυστραλοί στρατιώτες και νοσοκόμες υπηρέτησαν στη Θεσσαλονίκη κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και έγραψαν εκπληκτικά κείμενα για τον πόλεμο και την Ελλάδα» είπε ο κ. Κλάβεν και πρόσθεσε πως «για να παραμείνει η πόλη ελληνική, συνέβαλαν και Αυστραλοί».

Ο ίδιος τόνισε: 

«Και είμαστε τυχεροί που σήμερα η Μελβούρνη έχει χιλιάδες κατοίκους που κατάγονται από τη Θεσσαλονίκη και έφτασαν εδώ από τη δεκαετία του 1950 και μετά».