Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου
 
Με το πλοίο της γραμμής έφυγαν, το απόγευμα του Σαββάτου, 227 μετανάστες από την Ιεράπετρα, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα θα προωθηθούν προς τα κέντρα κράτησης
 
Πρόκειται για 137 άνδρες και 90 γυναικόπαιδα.
 
Αυτοί προέρχονται από το Ιράκ, το Ιράν και το Αφγανιστάν και έφτασαν στην Ιεράπετρα, μετά από πολυήμερο Γολγοθά, με το φορτηγό πλοίο Baris, στο οποίο επέβαιναν 584 άνθρωποι.
 
Στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης παραμένουν 364 άνθρωποι από τη Συρία, οι οποίοι συμπλήρωσαν τις αιτήσεις ασύλου και-όπως ενημέρωσε η αστυνομία την δημοτική αρχή- για τους οποίους η γραφειοκρατική διαδικασία έχει ολοκληρωθεί.
 
Από τη δημοτική αρχή συνεχίζεται η προσπάθεια να φιλοξενηθούν όσο καλύτερα γίνεται στο γήπεδο του μπάσκετ: τιτάνιο αγώνα κάνουν οι υπάλληλοι για να διατηρείται ο χώρος καθαρός, ενώ εταιρεία catering έχει αναλάβει τη σίτισή τους.
 
Μέσα στην εβδομάδα προβλέπεται ότι οι άνθρωποι αυτοί θα φύγουν για να αναζητήσουν την τύχη τους, είτε στην Κρήτη, είτε αλλού στη χώρα, ενώ κάποιοι έχουν εκφράσει την επιθυμία να φύγουν προς την Ιταλία.
 
Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν στη διάθεσή τους κάποια χρήματα για τα πρώτα έξοδά τους, ενώ όπως λέει και ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης: «αν θέλουν να μείνουν στην Ιεράπετρα, δουλειές υπάρχουν,ειδικά τώρα το χειμώνα που χρειαζόμαστε "χέρια" για τις αγροτικές εργασίες».