current views are: 2

1 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση10:38

O Guardian ανακαλύπτει το «βρώμικο μυστικό» των Δεκεμβριανών

Τα «Δεκεμβριανά» ανακάλυψε η βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία δημοσιεύει εκτενέστατο άρθρο της με τίτλο Αθήνα 1944: Το βρώμικο μυστικό της Βρετανίας.

Δημοσίευση 10:38’
αρθρο-newpost

Τα «Δεκεμβριανά» ανακάλυψε η βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία δημοσιεύει εκτενέστατο άρθρο της με τίτλο Αθήνα 1944: Το βρώμικο μυστικό της Βρετανίας.

Τα «Δεκεμβριανά» ανακάλυψε η βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία δημοσιεύει εκτενέστατο άρθρο της με τίτλο Αθήνα 1944: Το βρώμικο μυστικό της Βρετανίας.

Όπως γράφει η εφημερίδα οι 28 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στην Αθήνα δεν ήταν θύματα των Ναζί αλλά των Βρετανών.

Οι δύο συντάκτες του άρθρου αποκαλύπτουν «την επαίσχυντη απόφαση », όπως γράφουν του Τσόρτσιλ που έσπειρε τους σπόρους για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα.

Το άρθρο επισημαίνει την αλλαγή του βρετανικού στρατού που σημαδεύτηκε από τη «μέρα που άνοιξε πυρ κατά των Ελλήνων συμμάχων του, εξοπλίζοντας τους συνεργάτες των Ναζί στην Ελλάδα».

Το δημοσίευμα τονίζει πως η «ωμή» λογική των Βρετανών, όπως εκφράστηκε από τον Άγγλο Πρωθυπουργό Γουίνστον Τσόρτσιλ, θεωρούσε προβληματική την αυξανόμενη επιρροή του ΚΚΕ, στο κίνημα της εθνικής αντίστασης, που η ίδια η Βρετανία είχε υποστηρίξει κατά την διάρκεια Γερμανικής κατοχής της χώρας.

«Η επιρροή των κομμουνιστών στις τάξεις του Ε.Α.Μ, ήταν μεγαλύτερη από αυτήν που είχαν υπολογίσει οι Βρετανοί, και θεωρήθηκε επικίνδυνη για τα σχέδια τους να επαναφέρουν τον βασιλιά στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας», γράφει χαρακτηριστικά.

«Έτσι οι Βρετανοί αποφάσισαν να υποστηρίξουν, τους συνεργάτες του Χίτλερ στην Ελλάδα, εξοπλίζοντας τους και ενισχύοντας τους ενάντια στους μέχρι πρωτινός συμμάχους τους».

 

 

 


σχετικα αρθρα