Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Τις τελευταίες ώρες και οι τέσσερις που εκτίουν ποινή για την απόπειρα ληστείας στο Βελβεντό, βρίσκονται σε απεργία πείνας.

Ο Νίκος Ρωμανός, ξεκίνησε στις 10 Νοεμβρίου, διεκδικώντας την εφαρμογή του νόμου: να λαμβάνει εκπαιδευτικές άδειες προκειμένου να παρακολουθεί τα μαθήματα της σχολής στην οποία πέρασε δίνοντας πανελλήνιες μέσα από τη φυλακή.

Ο Γιάννης Μιχαηλίδης, σε ένδειξη συμπαράστασης προς το σύντροφό του, ξεκίνησε απεργία πείνας στις 17 Νοεμβρίου.
Το μεσημέρι της Παρασκευής  μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Τζάνειο, καθώς ο γιατρός της φυλακής που τον εξέτασε διέγνωσε βραδυκαρδία. Όπως λέει στο newpost η γιατρός Λίνα Βεργοπούλου, ο Μιχαηλίδης ήδη έχει χάσει 10 κιλά, ενώ υφίσταται συχνά υπογλυκαιμικά επεισόδια.

Το πρωί, ξεκίνησαν απεργία πείνας, επίσης σε ένδειξη συμπαράστασης προς το Νίκο Ρωμανό, οι άλλοι δύο σύντροφοί του που συμμετείχαν στην απόπειρα του Βελβεντου,  οι Ανδρέας – Δημήτρης Μπουρζούκος και Δημήτρης Πολίτης.  

Η κατάσταση της υγείας του Ρωμανού 

Ο Νίκος Ρωμανός νοσηλεύεται στο «Γεώργιος Γεννηματάς» και η υγεία του βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Η γιατρός Λίνα Βεργοπούλου, η οποία τον επισκέπτεται καθώς ο ίδιος ο Ρωμανός την έχει επιλέξει ως την γιατρό που θα τον παρακολουθεί, δήλωσε στο newpost ότι «από εδώ και στο εξής, μόνο κακά νέα θα έχουμε για την υγεία του»,και πρόσθεσε πως ο άμεσος κίνδυνος για την  είναι η νεφρική και εγκεφαλική ανεπάρκεια, ενώ ήδη τελεί υπό επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία.

Παρά την εισαγγελική εντολή για αναγκαστική σίτιση, ο Νίκος Ρωμανός δεν δέχεται ορό, πίνει μόνο νερό στο οποίο προσθέτει μια κουταλιά ζάχαρης μόνο αν υποστεί κάποιο λιποθυμικό επεισόδιο.  

Τη Λίνα Βεργοπούλου έχουν επιλέξει για να τους παρακολουθεί και οι τέσσερις απεργοί, και όπως η ίδια λέει στο newpost, προσπαθεί να είναι κοντά και στους τέσσερις, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ακόμη και στο να τους επισκέπτεται.

Πυκνώνουν οι αντιδράσεις  

Έξω από το νοσοκοκομείο που νοσηλεύεται ο Νίκος Ρωμανός, διαρκώς συγκεντρώνονται αλληλέγγυοι. Πολυπληθής ήταν η μοτοπορεία της Κυριακής που κατέληξε στο νοσοκομείο «Γιώργος Γεννηματάς».

Επιστολή συμπαράστασης συνυπογράφουν η εκπομπή «Ελληνοφρένεια» (Θύμιος Καλαμούκης - Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης), ο Λάκης Λαζόπουλος και ο Τζίμης Πανούσης, στην οποία αναφέρουν πως

«Ο Ρωμανός με ασπίδα τη ζωή του, ζητά να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο, δε ζητά να αποφυλακιστεί, δε ζητά να πέσει στα μαλακά η ποινή του. Κόντρα στις προκαταλήψεις, στα ταμπού και στην άποψη που διαμορφώνουν τα κυρίαρχα ΜΜΕ, οφείλουμε να αντιδράσουμε και να συμπαραταχθούμε στο δίκαιο και αυτονόητο αίτημα ενός νέου ανθρώπου. Αυτός ο εκβιασμός της κυβέρνησης δεν πρέπει να περάσει. Η κυβέρνηση είναι αυτή που έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη ζωή του».

«Μπαλάκι» η ευθύνη της απόφασης

Αναρμόδιος να δώσει εντολή δηλώνει ο υπουργός δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου και παραπέμπει στο υπουργείο Παιδείας.

«Σε καμία περίπτωση δεν έχει εκ του νόμου αρμοδιότητα για τη χορήγηση ή μη εκπαιδευτικών αδειών, ούτε μπορεί να παρέμβει στο έργο των αρμοδίων οργάνων» τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Από την Κυριακή ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι «Οι έγκλειστοι σε σωφρονιστικά ιδρύματα πρέπει να συνεχίζουν και να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους κανονικά». Σε σχόλιό του στο Facebook ανέφερε ότι: επικοινώνησε μαζί μου ο δικηγόρος του κ. Κωστάρη. Του δήλωσα πως πάγια πολιτική μας ειναι οι έγκλειστοι να μπορούν να σπουδάζουν. Η συμπεριφορά του Ηρακλή Κωστάρη όπως ενημερωνόμαστε είναι άψογη, άρα πρέπει να συνεχίσει τις σπουδές του. Το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για τον Νίκο Ρωμανό».

Η απόφαση είναι ευθύνη του Συμβουλίου των Φυλακών Κορυδαλλού, το οποίο αποτελείται από τον Εισαγγελέα φυλακών, τον Διευθυντή του Σωφρονιστικού Καταστήματος και τον κοινωνικό λειτουργό. Το ερώτημα είναι, πώς θα λάβει μια τέτοια απόφαση το τωρινό συμβούλιο, όταν με την παραβίαση της άδειας του Χριστόδουλου Ξηρού- ο οποίος μέχρι τότε δεν είχε δώσει καμία αφορμή και είχε ήδη λάβει πλήθος αδειών από τις οποίες επέστρεφε κανονικά- «έπεσαν κεφάλια» και με δημόσιες δηλώσεις η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δικαιοσύνης επέρριψε την ευθύνη στο τότε συμβούλιο. 

Η «μισή νίκη» του Κωστάρη

Είχε προηγηθεί η πολυήμερη απεργία πείνας του καταδικασμένου για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη» Ηρακλή Κωστάρη.

Ο Ηρακλής Κωστάρης νοσηλεύτηκε με πολλά προβλήματα υγείας, αφού δεν δεχόταν τροφή διεκδικώντας και εκείνος τις εκπαιδευτικές άδειες.

Σημειώνεται ότι ο Κωστάρης βρίσκεται στη μέση των σπουδών του και έπαιρνε τις άδειές του κανονικά, μέχρι την ημέρα που παραβίασε τους όρους και εξαφανίστηκε ο Χριστόδουλος Ξηρός.

Μετά και τα προβλήματα που προκλήθηκαν στην υγεία του, ο εισαγγελέας των φυλακών δήλωσε ότι μπορεί να επανεξεταστεί το αίτημά του, γεγονός που θεωρήθηκε από τον κρατούμενο «νίκη» και σταμάτησε την απεργία πείνας.

Όπως λέει στο newpost ο δικηγόρος του, Θέμης Σοφός: «Και η ισόβια κάθειρξη κάποτε τελειώνει».

«Ο Ηρακλής Κωστάρης, υπόδειγμα επανεντάξιμου κρατουμένου, έπαυσε μετά από 30 ημέρες, την απεργία πείνας, αφού το Σωφρονιστικό σύστημα φαίνεται ότι σύντομα θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα εκπλήρωσης των νομίμων αιτημάτων του, που απορρέουν από τον Σωφρονιστικό Κώδικα. Η εκπαιδευτική ή άλλου είδους (κανονική ή έκτακτη) άδεια δεν μπορεί να συνδέεται με την κατηγορία εναντίον πολίτη που εκτίει ποινή από αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Αντιθέτως η κοινωνία πρέπει να υποδέχεται την άδεια ως εφαλτήριο όλων των προϋποθέσεων κοινωνικής ειρήνης και επανένταξης του πολίτη», εξηγεί ο γνωστός δικηγόρος και καταλήγει:

«Η συμφιλίωση του ατόμου με την κοινωνία δεν μπορεί να γίνεται με κλινική μεταχείριση του κρατουμένου. Το δικαίωμα στην κοινωνική επανένταξη δεν πρέπει να εκφυλίζεται σε πειραματισμούς που προσβάλλουν τα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια του κρατουμένου. Το γεγονός ότι κάποιος ή κάποιοι κρατούμενοι δεν επέστρεψαν μετά από άδεια, πέραν του ελαχίστου ποσοστού που καταλαμβάνουν αυτοί, σε σχέση με το σύνολο των αδειούχων κρατουμένων, δεν μπορεί να γίνεται εφαλτήριο αυστηροποίησης ούτε λόγος ισοπεδωτικής εξομοίωσής τους. Κάθε κρατούμενος απολαύει χωριστής σωφρονιστικής αξιολόγησης. Ο Ηρακλής είναι παράδειγμα προς μίμηση για άλλους κρατουμένους. Εύχομαι σε αυτόν και την οικογένειά του καλή δύναμη».