Στις 6 Μαρτίου θα συζητηθεί η προσφυγή κατοίκων της Νέας Φιλαδέλφιας στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ.

Ειδικότερα, οι 17 κάτοικοι που προσέφυγαν στο ΣτΕ υποστηρίζουν ότι είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην ευρωπαϊκή και στην ελληνική νομοθεσία η κατασκευή του επίμαχου αθλητικού και πολυλειτουργικού κέντρου («Αγιά Σοφιά») της ΑΕΚ σε έκταση 29.121 τετραγωνικών μέτρων (μαζί με τους βοηθητικούς χώρους, τα εμπορικά καταστήματα, μουσεία, εστιατόρια κ.λπ.).

Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι ζητούν την ακύωση των διατάξεων του νόμου 4277/2014 για τη δημιουργία κέντρου αθλητισμού, μνήμης και πολιτισμού της ΑΕΚ, που προβλέπουν: 1) τον αποχαρακτηρισμό δασικής και αναδασωτέας έκτασης, 2) την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου του δήμου Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας επί των οδών Φωκών, Καππαδοκίας και Απάλειας, 3) τη δήμευση δημοτικής δασικής και αναδασωτέας και κοινόχρηστης περιουσίας χωρίς αποζημίωση, 4) την τροποποίηση των όρων δόμησης, χωρίς την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία τροποποίηση του σχεδίου πόλης και 5) την αλλαγή χρήσεων γης από χώρο στέγασης σε γήπεδο επαγγελματικού ποδοσφαίρου με παράλληλες εμπορικές χρήσεις.

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η δασική έκταση που παραχωρήθηκε από τον δήμο Νέας Φιλαδέλφειας στην ΑΕΚ για την ανέγερση του γηπέδου, είναι δημόσια αναδασωτέα έκταση και η αναδάσωσή της δεν έχει εκπληρωθεί, ενώ έχει γίνει αποχαρακτηρισμός 6 στρεμμάτων δασικής έκτασης. Επίσης, επισημαίνουν ότι η παραχώρηση της δασικής έκτασης είχε γίνει στο ερασιτεχνικό Σωματείο της ΑΕΚ και όχι στο επαγγελματικό.

Κατόπιν αυτών, όπως σημειώνουν, η μεταβολή των δασών και των δασικών εκτάσεων είναι αντίθετη στα άρθρα 24 και 117 του Συντάγματος, ενώ οι πολεοδομικές μεταβολές είναι αντισυνταγματικές, καθώς δεν προηγήθηκε ειδική επιστημονική μελέτη.