Πρεμιέρα έκανε την Κυριακή η αιθαλομίχλη στον Βόλο, με το Σταθμό Παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Π.Ε. να χτυπάει «κόκκινο» καταγράφοντας (μέσες τιμές 24ώρου) 130 μg/m3 όταν το επιτρεπτό όριο ρύπων που οδηγούν στην αιθαλομίχλη είναι τα 50 μg/m3.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ταχυδρόμος», ο συνδυασμός άπλοιας, υγρασίας και καύσης ακατάλληλων υλικών δημιούργησαν αποπνικτική ατμόσφαιρα στο Πολεοδομικό Συγκρότημα που Βόλου, το οποίο ήταν «σκεπασμένο» από πυκνή ομίχλη.

Για πρώτη φορά την Κυριακή, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, παρατηρήθηκε υπέρβαση των ορίων για τα αιωρούμενα μικροσωματίδια και οι αυξημένες συγκεντρώσεις εμφανίστηκαν κυρίως τις βραδινές ώρες. «Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την Κυριακή στο Βόλο ευνόησαν τη δημιουργία αιθαλομίχλης αλλά και το γεγονός ότι ο κόσμος άναψε τζάκια και ξυλόσομπες. Αλλωστε, έχει αποδειχθεί ότι ένα τζάκι μολύνει το περιβάλλον 30 φορές περισσότερο από ότι ένας καλοσυντηρημένος καυστήρας πολυκατοικίας», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Κολυνδρίνη.

Με αφορμή την υπέρβαση των αιρούμενων μικροσωματιδίων η κ. Κολυνδρίνη συνιστά στους πολίτες τον περιορισμό της χρήσης τζακιών και σομπών για τη θέρμανση των κτιρίων, ιδιαίτερα τις ημέρες που επικρατούν συνθήκες άπνοιας και αυξημένης υγρασίας, οι οποίες ευνοούν τη συσσώρευση των ρύπων.

Μάλιστα, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι απαγορεύεται καύση σε τζάκια και σόμπες συνθετικής ξυλείας (νοβοπάν κ.λπ), καθώς και υπολειμμάτων επεξεργασμένης ξυλείας που περιέχουν βερνίκια, κόλλες και λοιπές επικίνδυνες ουσίες για τη δημόσια υγεία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι φέτος ο σταθμός μέτρησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έχει τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων για τη συντήρηση και αντικατάσταση μέρους του εξοπλισμού ενώ εκτός λειτουργίας βρίσκεται φέτος και ο σταθμός μέτρησης της ΔΕΥΑΜΒ, ο οποίος έχει παραχωρηθεί προς χρήση στο Δήμο Βόλου ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει τεθεί σε λειτουργία.