Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Κατά 30 λεπτά μειώθηκε τους τελευταίους δύο μήνες η τιμή της βενζίνης, σύμφωνα με τους πρατηριούχους.

Η αύξηση της παραγωγής του πετρελαίου οδήγησε στη μείωση της τιμής του προϊόντος, αλλά όπως και με το πετρέλαιο θέρμανσης, οι καταναλωτές δεν ανταποκρίνονται.

«Είναι πάρα πολύ χαμηλή τιμή, στα επίπεδα του 2009. Κατά μέσο όρο, στην Αττική, πωλείται προς 1,525 /λίτρο. Περιμέναμε αύξηση πωλήσεων με την πτώση της τιμής, αλλά φαίνεται ότι από την αγορά λείπουν χρήματα», λέει στο newpost ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιόυσης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου η αμόλυβδη βενζίνη «έφυγε» από το διϋλιστήριο με τιμή 0,4764/λίτρο. Με τους φόρους, τα τέλη και τις λοιπές επιβαρύνσεις που αγγίζουν το 62% , πλησίασε το ευρώ, φτάνοντας τα 0,9737/λίτρο. Σε αυτήν την τιμή προστίθεται το εκτιμώμενο περιθώριο κέρδους εμπόρων και πρατηριούχων, που αναλογεί σε 0.1119/λίτρο. Τελικά, στα πρατήρια πωλείται προς 1,562/λίτρο.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η τιμή μπορεί, με πρωτοβουλία των πρατηριούχων, να μειωθεί επιπλέον-αφού άλλωστε και οι ίδιοι λένε ότι ο κόσμος δεν έχει χρήματα;

«Με τίποτα», λέει ο πρόεδρος των Βενζινοπωλών: «Δεν έχουμε περιθώριο μείωσης, το συνολικό κέρδος του εμπόρου, του μεταποιητή και του πρατηριούχου είναι 10 λεπτά. Πρέπει να μειωθουν κι άλλο οι φόροι».

Όπως αναφέρει και το υπουργείο Ανάπτυξης «Η τελική τιμή λιανικής διαμορφώνεται από την τιμή διϋλιστυρίου κατά 30.5%, από τους φόρους κατά 62.3% και από τα εκτιμώμενα περθώρια κέρδους των εμπλεκόμενων εταιρειών κατά 7,2%.