Η παρουσία των απεργών πείνας από τη Συρία στο Σύνταγμα δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Εσωτερικών.

Σε συνέντευξη Τύπου ο Άγγελος Συρίγος τόνισε πως η χορήγηση πολιτικού ασύλου είναι η μόνη νόμιμη δυνατότητα διαχείρισης του προβλήματος τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν στη συνέχεια να ταξιδεύσουν, αλλά όχι να μετοικήσουν και να εργασθούν, σε άλλο κράτος της Ε.Ε..  

Επίσης είπε ότι το καθεστώς του πρόσφυγα τίθεται ως προϋπόθεση από την κυβέρνηση για να λάβουν προνοιακή στήριξη και να τους παρασχεθεί στέγαση. Αναφερόμενος στην προσπάθεια του υπουργείου Εσωτερικών να πείσει τους πρόσφυγες να καταθέσουν αίτηση για πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, υποστήριξε ότι η προσπάθεια του υπουργείου μπλοκάρεται από άτομα που λένε στους πρόσφυγες ότι «το άσυλο είναι άχρηστο» και ότι «δεν τους χρειάζεται».

Μάλιστα αναφέρθηκε σε Σύρους που έλεγαν στους πρόσφυγες να μη συνομιλούν με τους ανθρώπους του υπουργείου Εσωτερικών, όταν το βράδυ της 26ης Νοεμβρίου πήγαν να μοιράσουν το ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου προς τους πρόσφυγες.

Σημειώνεται ότι οι πρόσφυγες από την πλευρά τους, αιτούν να τους δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα προκειμένου να προχωρήσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες της επιλογής τους και να ζητήσουν εκεί πολιτικό άσυλο.

Κύριος στόχος τους είναι χώρες, όπως η Σουηδία, όπου οι αιτούντες άσυλο έχουν άμεσα πρόσβαση σε στέγαση και επίδομα - κάτι που δεν γίνεται στην Ελλάδα. Επίσης, θεωρούν ότι στην Ελλάδα που πλήττεται από την κρίση, δεν υπάρχουν περιθώρια εύρεσης εργασίας και αποκατάστασή τους.